Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2019 18:28
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Tekashi 6ix9ine: Ze Slovenska a alba Haha Crew na světový vrchol a do věčného zapomnění

HUDBA
Uložit Uložené

Krátký příběh kontroverzního duhového rapera je pomalu na konci.

Příběh mladého amerického interpreta Tekashiho je obzvlášť pro československé rapové publikum velmi specifický. Vše začalo v roce 2014 na debutovém albu Haha Crew. Tehdy jeho sloka zůstala do velké míry nepovšimnuta, stejně jako následující videoklipy, které spatřily světlo světa pod vydavatelstvím I Love Party Production. Ty dnes už samozřejmě své miliony views nasbíraly.

Začátky na Slovensku

Pod svá křídla si ho v té době vzal známý manažer Yaksha, jehož ambicí už tehdy bylo vydávat americké interprety. Duhový Daniel nebyl pro něj jediným želízkem v ohni, ale jeho tvorba byla suverénně nejvýraznější. Postupem času se na Slovensku objevoval častěji a přidával i na frekvenci v tvorbě, což pomalu přetavoval v úspěch. Stále však jen v našich končinách.

V Československu odehrál své první klubové koncerty i festivaly, kam se přišli podívat ti zvědavější fanoušci pomyslné nové vlny. U tohoto všeho jsme měli možnost být i my, a tak můžeme konstatovat, že právě členové Haha Crew mu výrazně svou přítomností pomohli.

V roce 2017 hrál 6ix9ine poprvé na festivalu. Šlo o populární Hip Hop Kemp v Hradci Králové a my jsme se tehdy jako jediní zajímali o rozhovor. Ten probíhal na zemi u plotu blízko stanového města.

Peníze, úspěch, sláva...

Do povědomí širšího publika se dostal díky tracku Poles1469, skutečné šílenství však přineslo Gummo. Toho si všimly uznávané lifestyle portály jako Highsnobiety, Complex nebo Hypebeast a v té době nám všem bylo jasné, že se rodí hvězda. Tekashi 6ix9ine i přes exponenciálně rostoucí popularitu zůstal Yakshovi věrný a dále vydával skladby pod FCK THEM.

Již v roce 2017 byla na stole otázka, zda duhový raper nepřejde pod větší vydavatelství, nakonec skončil v do dnes velmi pochybném labelu, ale podle vlastních slov si přilepšil o přibližně 7,5 milionu dolarů, což je jeden z nejlepších dealů pro „nováčky“. Překonal ho jen Lil Pump s 8 miliony a XXXTentacion s 10 miliony.

V té době mu do cesty vstoupil nový manažer Shotti, což bylo osudové setkání, o kterém už dnes víme, že do velké míry Tekashiho stálo kariéru. Právě on byl totiž členem gangu Nine Trey, ke kterému se v roce 2017 přidal i Daniel.

Část přepisu Tekashiho výpovědi před soudem 23. ledna 2019, kdy se rozhodl přiznat ke všem obviněním. V tomto případě vypráví, jak se na podzim roku 2017 přidal k nebezpečnému gangu, jehož aktivity se týkaly střelby, loupeží a dealování drog.

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.courthousenews.com

6ix9ine byl vždy výstřední, hlučný, přitahoval na sebe pozornost, a sociální sítě využíval v první řadě na víření vody, vyvolávání konfliktů a šíření povědomí o svém jménu, zatímco produkoval banger za bangerem.

Dokonce se mu podařila velká vzácnost, od vydání Gummo dostal na vysoké příčky žebříčku Billboardu 10 hitů v řadě. A bylo jedno, jestli rapuje španělsky, sám nebo s Nicki Minaj.

Specifický marketing přinesl exkluzivní spolupráce

Konflikty s The Gamem, Chief Keefem, Trippie Reddem, YG a mnoha dalšími v kombinaci s problémy se zákonem kvůli podezření ze znásilnění nezletilé znamenaly pro 6ix9ine publicitu po celém světě, aniž by vydal seriózní hudební projekt. Jel přitom velmi tvrdě, obouval se do legendárních interpretů, shazoval je před celým světem, dokonce si do postele vzal přítelkyni svého nepřítele. To vše však již v době, kdy byl členem krvelačné skupiny.

Jeho existenci velmi dobře vnímal například i Drake, i když se mu dříve vysmíval poté, co měl pocit, že okopíroval jeho kíkí, du ju láv mí. Aby toho nebylo málo, s Tekashim chtěl spolupracovat i Kanye West, který se nejednou vyjádřil, že mezi sebou a duhovým raperem vidí velmi mnoho podobností týkajících se kontroverze v hudbě i mimo ni. Dokonce spolu strávili čas ve studiu a my už teď víme, že vznikly minimálně tři skladby.

Dvě z nich najdeme na debutovém albu Dummy Boy a třetí čeká na vydání společně s projektem YANDHI, který Yeezus vydá v tomto roce. Snad. A tady přichází první zlom, který měl být pro 6ix9ine výstrahou, že se děje něco špatného. Když totiž společně s Nicki a Kanyem natáčeli videoklip ke skladbě MAMA v luxusní vile, někdo jim věnoval pár výstřelů, přičemž jeden náboj skončil v okně šatny známé raperky.

Fotografie Kanyeho Westa a 6ix9ine, která vznikla v den, kdy se společně setkali ve studiu. Pravděpodobně jde o záběr z natáčení klipu, který však zatím nespatřil světlo světa.

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: instagram.com/fckthemcom

Rychlý vzestup, ještě rychlejší pád

Ani ne dva týdny po této informaci se dozvídáme, že Tekashimu hrozí doživotí ve vězení. Společně s manažerem Shottim a dalšími členy svého týmu byl federální policií uvězněn v zařízení s extrémní ostrahou a tehdy mu muselo být jasné, že je zle.

Postupně začaly na světlo světa vycházet důkazy a my jsme se dozvěděli, že střelba na vilu byla ve skutečnosti cíleným útokem jeho vlastního týmu, který ho chtěl zlikvidovat. Vězení mu tedy zachránilo život.

Důvodem pokusů o vraždu měly být neshody při dělení peněz, neboť se 6ix9ine rozhodl zrušit některé koncerty, za které však tým i tak chtěl provize. Později jsme se dozvěděli, že Tekashi zaplatil 30 tisíc za střelbu na Chief Keefova bratrance a všechny iluze o tom, že jde o člověka, který by neublížil ani mouše, byly najednou pryč.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 63171 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • 6ix9ine se přiznal. Co všechno soudu a prokuratuře prozradil?
  • Kteří legendární rapeři ho mají v zubech?
  • Proč mu kolegové ze scény předpovídají smrt do měsíce od propuštění?
  • Jaké podrobnosti najdeme v zápise ze soudu? 
  • Proč je aktuálně jeho jedinou možností na záchranu života program na ochranu svědků?
  • Mohl by i nadále vytvářet hudbu?
Domů
Sdílet
Diskuse