Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2019 10:56
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

České pivovary uvařily nejvíc piva v historii. Roste export i domácí spotřeba

GASTRO ALKOHOL ČESKO
Uložit Uložené

Pivovary vaří, Češi konzumují. V rekordním množství.

Zatímco předloni výroba piva poklesla, letos se dostala v rámci meziročních hodnot do zelených čísel. Pivovary v České republice loni uvařily 21,3 milionu hektolitrů piva.

A jelikož jsou našinci národem pivním, navařenou úrodu s chutí pili – za rok 2018 vyšlo na jednoho obyvatele 141 litrů vypitého piva. Uvedli to na tiskové konferenci zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Pivovary v Česku uvařily rekordních 21,3 hektolitrů piva. Vzrostla i jeho spotřeba
Pivovary v Česku uvařily rekordních 21,3 hektolitrů piva. Vzrostla i jeho spotřeba Zdroj: Photo by Elevate on Unsplash

Za nárůst může export – zvýšil se o v rámci meziročních hodnot o 11,8 procenta. Nezaostávala však ani tuzemská spotřeba. Narostla o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů piva.

V rámci prodeje je na tom nejlépe lahvové pivo, které mělo 40% podíl, zvýšil se však i poměr sudového – na 34 procent. Vzrostl i zájem o piva v plechu, naopak klesl o to v PET láhvi nebo tankové pivo.

„Rostoucí zájem o české pivo v zahraničí nás těší a stejně tak dobrý výsledek na domácím trhu. Naopak špatnou zprávou je pokračující přesun konzumace z hospod do domácností. To neprospívá naší pivní kultuře ani české ekonomice,“ řekl předseda svazu František Šámal.

Domů
Sdílet
Diskuse