Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2019 14:40
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Kdo byl první? Nový instagramový profil ti odhalí, kteří čeští módní návrháři se při své práci víc než inspirovali

MÓDA
Uložit Uložené

Svých kolegů se zastal i jeden z nejznámějších českých módních návrhářů Jan Černý. Je profil relevantní, nebo jen zbytečně dehonestuje jejich práci?

Světoznámý instagramový profil Diet Prada dennodenně odhaluje inspirace světových módních návrhářů a magazínů. Dozvíš se díky němu, kdo čerpá z historických událostí, uměleckých děl nebo předešlých návrhů, kdo zkrátka z čeho vychází. Aktuálně ho sleduje více než 1,3 milionu lidí.

Nejen jeho názvem, ale také konceptem se inspiroval nový profil Diet Praha, který se orientuje na inspirace českých a slovenských módních návrhářů a značek. Profil spatřil světlo světa o víkendu, obsahuje proto zatím jen několik málo příspěvků.

My jsme jeho záhadné zakladatele kontaktovali a zeptali se jich na několik krátkých otázek.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Pohled na tu, jíž nic cizího není cizí. @maisonvalentino @vandajanda @vandajandacollection @mbpfw

A post shared by @ dietpraha on

Co je zač Diet Praha a co si klade za cíl?

Diet Praha je instagramový profil, který svým názvem odkazuje na projekt Diet Prada, ke kterému se hlásí a jehož cíle sdílí. Kdybych ale měli mluvit vážně: vznášíme se na nebi módy jako orel a z výšky sledujeme hemžení různého ptactva. Hlavně strak.

Kdo za projektem Diet Praha stojí?

To je jedno velké, fialové tajemství.

Jste připraveni své followery informovat denně?

Jak říká můj guru z Jevan: „Není každý den švanda (Janda).“

Myslíte si, že podobně zábavné projekty mohou zvýšit zájem o lokální módu?

Těžko říci, v tuto chvíli jde spíše o katarzi pro zasvěcené.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

@michaelkovacik @zoltantoth.cz Zoltan Toth - 28.02.2018 (a dříve) Michael Kovačik - 04.09.2018

A post shared by @ dietpraha on

Své kolegů z branže se na svém instagramovém profilu zastal jeden z předních módních návrhářů Jan Černý, který v současné době stážuje v Louis Vuitton pod záštitou Virgila Abloha.

Doporučeno
Topmodelka Gigi Hadid pózuje v kostýmu od českého módního návrháře Jana Černého Topmodelka Gigi Hadid pózuje v kostýmu od českého módního návrháře Jana Černého 10. dubna 2019 22:24

Bohužel, už po dni se ukázalo, že z Diet Praha nebude Diet Prada, ale spíš hate nad dost questionable ‚podobnostmi.‘ Musím se zastat svých kolegů a kámošů designérů. Na rozdíl od velkých zahraničních značek, které jsou založené hlavně na zisku (a proto kopírují to, co funguje a za to je pak Diet Prada komentuje), my děláme naše věci hlavně kvůli naši touze se vyjádřit a zhmotňovat naše nápady,“ komentuje profil Černý.

Pokračuje pak: „Stránka navíc, bohužel, postrádá hlubší znalost módy a taky jakýkoliv žurnalistický kodex, který média mají a dodržují, a může tak veřejnost velmi jednoduše zavádět. Jasně, že cow print nevymyslela ani Dominika a ani Moschino, stejně jako (zcela odlišný) šátek na krk klukovi nedal první Adam ani Raf.“

Svou myšlenku zakončuje: „Nám designérům dalo docela dost práce se vůbec vypracovat na to mít vlastní shows na MBPFW, celé je vymýšlet, vytvořit a předvést, a to každou sezonu. Bylo by fér, kdyby si to uvědomila i Diet Praha a taky si splnila svůj domácí úkol, a postovala relevantní a hlubší shody. V dnešní době není nic jednoduššího než najít dvě podobné fotky. Celkově mně to už dnes přijde ultra přehrocené – každý obviňuje každého za každou maličkost. Nezačínáme si omezovat kreativitu? Je fér vytrhnout detail z kontextu a dávat to sežrat designérovi?“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Jeremy Scott - 2016 Dominika Kozáková - 26.03.2019 @itsjeremyscott @dominika_kozakova_

A post shared by @ dietpraha on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Šálička. Raf Simons - 21.06.2018 (nejpozději) Adam Kost - 01.09.2018 @adam.kost @rafsimons

A post shared by @ dietpraha on

Ke zprávě Jana Černého se vyjádřil i samotný profil Diet Praha: „Neděláme žurnalistiku, negeneralizujeme a etická pravidla ctíme. Fandíme fér soutěžení, nesoudíme, nenavážíme se. Přinášíme srovnání vybraných konkrétních modelů a necháváme na návštěvnících, aby si udělali obrázek sami.“

Pokračuje pak: „Taky si myslíme, že je skvělé, co všechno už se u nás povedlo, včetně MBPFW, ale právě proto je potřeba laťku zvedat! Domácí tvorba, včetně té slovenské, má přece na víc. A kromě toho, v oblasti módy přece platí totéž, co v jiných oblastech tvorby – je fér odkázat na zdroj a není fér sklízet ovace a ovoce za plagiát. V tom jistě budeme za jedno.“

Jaký je tvůj názor na profil Diet Praha? Myslíš si, že do značné míry opravdu odhaluje inspirace, které se skrývají za návrhy některých z našich předních módních návrhářů, nebo jen trolluje a zbytečně dehonestuje jejich práci?

Domů
Sdílet
Diskuse