Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2019 19:00
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Film o brutálním a odporném sériovém vrahovi přinutil diváky odejít z kinosálů

Film o brutálním a odporném sériovém vrahovi přinutil diváky odejít z kinosálů
Zdroj: Warner Bros. DE
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Snímek Der goldene Handschuh rozhodně nebude pro každého.

Občas nás filmy svojí vizuální krásou a příběhem dokáží pohltit natolik, že z nich nemůžeme spustit oči, no a pak se najdou i takové, na které se kvůli jejich obsahu jednoduše nedokážeme dokoukat. A zdá se, že nejnovějším zástupcem druhé jmenované kategorie bude i snímek s názvem Der goldene Handschuh (U Zlaté rukavice, The Golden Glove).

Stojí za ním německý režisér Fatih Akin (v roce 2017 se blýskl velmi dobrým krimi dramatem Aus dem Nichts s Diane Kruger v hlavní roli) a kromě diváků na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně si jej mohli vychutnat už i slovenští návštěvníci košického Art Film Festu. No a v obou případech to mnoho diváků nevydrželo a muselo sál opustit.

The Golden Glove
The Golden Glove Zdroj: Warner Bros. DE

Příběh snímku totiž vychází ze skutečných událostí a soustředí se na muže jménem Fritz Honka, který v Hamburku 70. let úřadoval jako sériový vrah. Čtvrť St. Pauli byla vyhlášeným místem nevázané noční zábavy plné nezaměnitelných lidských existencí – notorických alkoholiků, prostitutek, gamblerů a dalších ztracených duší. Jedním z nich je i Fritz Honka, muž s velkými brýlemi a bídnou tváří.

Tento pomocný dělník se každý den nalévá alkoholem v hospodě U Zlaté rukavice, odkud k sobě domů bere starší ženy. Nikdo netuší, že většina z nich se z jeho podkrovního bytu už nikdy nevrátí, přičemž podivný smrad šířící se celým obytným domem dává Honka za vinu řecké rodině žijící v bytě pod ním.

Film je nekompromisním portrétem sociálně zvráceného psychopatického násilníka ovládaného nenávistí k ženám, sexuální nenasytností a sentimentalitou, ale jde také o sociální studii o odvrácené straně tehdejšího ekonomického zázraku v Německu, kdy jednotlivci zmítaní válečným a poválečným chaosem trpěli naprostým nedostatkem sebedůvěry.

The Golden Glove
The Golden Glove Zdroj: Warner Bros. DE

I přes drsný obsah filmu ale nejde o propadák. „Publikum na Berlinale bylo opravdu zmatené. Že by to byl propadák, však nikdo neřekl. Každý se k němu neustále vracel a po třech, čtyřech dnech mu byl jasnější. A potom k němu mohl zaujmout postoj,“ uvedl ředitel společnosti Film Europe. Zda bude mít snímek podobný dopad i na tebe, to si asi budeš muset ověřit sám při jejím sledování. Trailer by ti však mohl napovídat.

Domů
Sdílet
Diskuse