Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2019 14:07
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Stovky zastávek přeměnili na království pro včely. Nizozemci se chtějí pracovitým živočichům zavděčit

ZAJÍMAVOSTI NIZOZEMSKO
Uložit Uložené

Včel na naší planetě v poslední době ubývá.

Nizozemské město Utrecht se rozhodlo poděkovat včelám. Více než 300 autobusových zastávek proto nechalo přestavět na zastávky s rostlinným královstvím na střechách, díky čemuž se tam mohou zastavovat včely a opylovat květiny.


Celkem bylo zelení pokryto 316 zastávek a jak píše The Independent, Utrecht se z novinky raduje nejen kvůli včelám. Rostlinstvo na zastávkách dokáže zachycovat prach z ulic a zadržuje i dešťovou vodu. V budoucnu by se měl projekt nadále rozšiřovat, protože ze zelených zastávek jsou nadšení i obyvatelé města, kteří si včely létající nad nimi vesele fotí na sociálních sítích.
 

Zastávky kromě toho dostaly nové bambusové lavičky, kde si mohou cestující odpočinout, a nechybí ani šetrná LED světla. Třešničkou na dortu jsou pracovníci města, kteří se o zelené zastávky starají, protože po ulicích jezdí na elektrických autech bez zbytečných emisí. Po Utrechtu jezdí stále více elektrických autobusů, do konce roku by se měl jejich počet zvýšit o dalších 55 kusů.

Domů
Sdílet
Diskuse