Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2019 12:20
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Měsíc je o 150 milionů let starší, než jsme předpokládali, čímž se ovlivnil i minimální věk Země

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci přišli s novým zjištěním.

Podle studie publikované v Nature Geoscience měl Měsíc vzniknout 50 milionů let po vytvoření naší sluneční soustavy, čímž by byl o 150 milionů let starší, než vědci doposud předpokládali. Jak tento výzkum ovlivňuje také věk naší planety objasnil vedoucí studie Maxwell Thiemens.

„Protože byla formace Měsíce poslední významnou planetární událostí po vzniku Země, věk Měsíce poskytuje také minimální věk pro planetu Zemi,“ cituje jeho vyjádření LiveScience.

Doporučeno
Kolem Země nepozorovaně proletěl největší letošní asteroid. Mohl udeřit 30krát větší silou než jaderná bomba v Hirošimě Kolem Země nepozorovaně proletěl největší letošní asteroid. Mohl udeřit 30krát větší silou než jaderná bomba v Hirošimě 26. července 2019 12:20

Výše přiložená studie vychází ze vzorků měsíčních hornin, které byly shromážděny v průběhu misí Apollo, čímž se vědci dostali k tomu, že Měsíc začal vznikat již 50 milionů po vytvoření naší sluneční soustavy. Věk Měsíce bývá odhadován zhruba na 4,5 miliardy let.

Měsíc měl pravděpodobně vzniknout po srážce původní Země s planetou velikosti Marsu. I z tohoto důvodu mají zřejmě Země a Měsíc téměř stejné chemické složení. Je tedy možné, že po nárazu zmiňované planety velikosti Marsu do mladé verze Země se některé vzácné prvky modré planety přenesly na Měsíc. Jejich původ z jiných částí našeho solárního systému je údajně nepravděpodobný.

Domů
Sdílet
Diskuse