Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2019 16:17
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Facebook přichází s funkcí, která umožní zakázat sociální síti sledovat tvou činnost na jiných stránkách

TECH
Uložit Uložené

Díky novince konečně zabráníš Facebooku monitorovat tvé chování na internetu.

Sociální síti Facebook můžeš nově zakázat, aby sledovala tvou činnost na jiných webových stránkách. Nová funkce s názvem Aktivita mimo Facebook ti dokáže zobrazit všechny aplikace či portály, které Zuckerbergově sociální síti odesílají informace o tobě s cílem efektivnějšího přizpůsobování reklam podle toho, co sleduješ.

O novince informuje stanice BBC. Kromě toho, že monitorování tvého chování na internetu budeš moci manuálně vypnout, a tak zabránit stalkování, budeš schopen vymazat i celou historii dat o tvém chování na jiných stránkách. Novou funkci najdeš v nastaveních pod titulem Vaše informace na Facebooku.

V Česku ale zatím není aktivní. Momentálně ji Facebook zapnul jen v pár zemích jako Irsko, Jižní Korea a Španělsko. Sociální síť ji má však v plánu nakonec spustit celosvětově. S funkcí přichází poté, co giganti jako Apple či Mozilla začali sami postupně zabraňovat přístupu jiným aplikacím sledovat uživatele v rámci jejich platformy.

Facebook prichádza s funkciou, ktorá umožní zakázať sociálnej sieti sledovať tvoju činnosť na iných stránkach
Facebook prichádza s funkciou, ktorá umožní zakázať sociálnej sieti sledovať tvoju činnosť na iných stránkach Zdroj: Facebook

Pokud by tě zajímalo, jak je možné, že aplikace a www stránky třetích stran dokáží Facebooku posílat data o tom, co sleduješ, je to zejména z důvodu tvého přihlášení na jednotlivé platformy díky Facebooku.

Rovněž může daná stránka využívat tzv. Facebook Pixel, a tedy kód který si operátoři umisťují na jejich web s cílem sledování tvého chování pomocí souborů cookies, které vloží automaticky do prohlížeče.

Právě to je důvod, proč několik minut poté, co sis na nějakém e-shopu prohlížel výběr tenisek, ti je ukáže v Newsfeedu na hlavní stránce Facebooku. Funkce Aktivita mimo Facebook se připravovala více než rok. Jde o příslib samotného Marka Zuckerberga, kterým se na loňské konferenci F8 uživatelům zavázal, že jim poskytne větší kontrolu nad využíváním vlastních údajů.

Domů
Sdílet
Diskuse