Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. září 2019 11:26
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Příjmení žen bez koncovky -ová? Vládě podala návrh zmocněnkyně pro lidská práva

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková si myslí, že by si ženy měly vybrat, zda budou své příjmení přechylovat, nebo ne.

Při pondělním projednávání vlády zákonu o matrikách podala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková připomínku, aby si ženy mohly vybrat, zda se rozhodnou své příjmení přechylovat přidáním koncovky -ová, či nikoliv. Návrh neprošel. Informoval o tom server Novinky

V současnosti zatím stále převládá názor, že přechylování ženského příjmení je opodstatněné. „Podle ministerstva vnitra nejsou pro takovou změnu věcné důvody. Přechylování příjmení je charakteristickým rysem českého mluvnického systému,“ zdůvodnil odmítnutí návrhu ministr vnitra Jan Hamáček.

Existují však výjimky, kdy ženy své příjmení přechylovat nemusí. To například, když se provdají za cizince nebo když dlouhodobě žijí v zahraničí. 

Doporučeno
REFRESHER dívka Sharlota: Za post na Instagram si v tuto chvíli vydělám víc než za koncert, chci pomáhat lidem REFRESHER dívka Sharlota: Za post na Instagram si v tuto chvíli vydělám víc než za koncert, chci pomáhat lidem 20. srpna 2019 16:20

Hamáček však nevylučuje, že by v budoucnu ke změně zákona mohlo dojít„Ženy mají pro volbu způsobu uvádění svého příjmení své vlastní subjektivní důvody, jejichž závažnost by neměl posuzovat stát a neměl by klást nelegitimní překážky pro realizaci svobodné volby,“ dodala zmocněnkyně Válková. 

(Oprava 10:05. V původní verzi článku jsme chybně uvedli, že Emma Smetana dostala od úřadů výjimku své jméno nepřechylovat. Jak sama známá zpěvačka a moderátorka vysvětlila, úřady jí žádnou výjimku neudělily a ani nemusely. Příjmení „Smetana” má totiž od narození ve francouzských dokladech a v českých má uvedeno „Smetanová“. Za chybu se omlouváme.)

Domů
Sdílet
Diskuse