Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2019 21:30
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Brněnští lékaři už letos předepsali přes 500 receptů na celkem 3 kilogramy konopí

ZAJÍMAVOSTI BRNO MARIHUANA
Uložit Uložené

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně jen za letošní rok vydala předpis na konopí na lékařské účely 180 pacientům.

Léčba konopím je u nás na vzestupu. Vypovídají o tom údaje Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA), jejíž lékaři během první 8 měsíců tohoto roku předepsali 180 pacientům 550 receptů na medicínské konopí. Celkově se jednalo o zhruba 3 kilogramy zelené rosliny. Před pár dny o tom nemocnice informovala v tiskové zprávě na webu

V porovnání s loňskem se jedná o poměrně výrazný nárůst využívání konopí pro lékařské účely, za stejné období během minulého roku totiž nemocnice vydala o  320 receptů méně, jednat se konkrétně mělo konkrétně „jen“ o 1,31 kilogramu konopí.

Doporučeno
Marihuana může nahradit léky proti bolesti. Studie tvrdí, že je konopí efektivnější Marihuana může nahradit léky proti bolesti. Studie tvrdí, že je konopí efektivnější 3. července 2019 12:24

Léčebné konopí je skvělým lékem. Při dobrém používání je to vynikající doplněk ke klasické léčbě bolesti. Přímo působí na bolest, ale také na další průvodní příznaky chronické bolesti jako je nespavost nebo úzkost. Celkově jednoznačně zvyšuje kvalitu života u pacientů právě s chronickou bolestí,“ vysvětluje MUDr. Radovan Hřib, vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti Anesteziologicko resuscitační kliniky FNUSA a LF MU.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně si navíc drží celorepublikové prvenství. Jako vůbec první státní zdravotnické zařízení totiž začala s léčbou medicínským konopím.

V současnosti však tímto způsobem u náš již začíná léčit čím dál více lékařů. V České republice bylo letos do konce minulého měsíce celkově předepsáno už více než 9 kilogramů konopí (třetina z toho právě v brněnské nemocnici). Za stejné období minulý rok to bylo „jen“ 2,2 kg.

Doporučeno
Evropský parlament vyzývá, aby státy využívaly marihuanu k lékařským účelům. Slova adresoval i Česku Evropský parlament vyzývá, aby státy využívaly marihuanu k lékařským účelům. Slova adresoval i Česku 15. února 2019 12:51

„Léčebné konopí je v medicíně velkým přínosem. Jeho užívání dokáže snižovat i nutné dávky opioidů v léčbě bolesti. Čímž neříkám, že by opiáty byly nějakým významně nebezpečným lékem. Naopak. Většina léků je bezpečná. Nebezpečný může být předepisující lékař, prodávající lékárník a nejvíce nedisciplinovaný pacient,“ dodává MUDr. Radovan Hřib.

V letošním roce navíc ve FNUSA proběhne zahájení výzkumu léčebného konopí. To v brněnské nemocnici zrealizuje její Mezinárodní centrum klinického výzkumu.

Domů
Sdílet
Diskuse