Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2019 21:27
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Neznámá nemoc zabíjí psy. V Norsku zemřelo již 26 zvířat se stejnými symptomy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odborníci už z možných příčin vyloučily salmonelózu či otravu na krysy.

Majitelé psů v Norsku zažívají v poslední době velmi náročné období. Do dnešního dne se za poslední týdny stihlo nakazit neznámým onemocněním přibližně 200 psů. Nemoc zahrnuje průjmy, zvracení, ale v některých případech také smrt. Jak píše The New York Times, se stejnými symptomy již zemřelo 26 psů.

Úřady informovaly majitele psů, aby se pokusili omezit styk jejich domácích mazlíčků s ostatními psy. Norský veterinární institut případy důkladně vyšetřuje a podle jejich vyjádření není jisté, že se každé jedno úmrtí týkalo právě neznámé nemoci. Ta by se podle dostupných zjištění neměla přenášet na člověka.

Doporučeno
Sovětský vědec se 24krát pokusil sešít dva psy. Dvouhlaví tvorové žili jen pár dní, obě hlavy byly funkční Sovětský vědec se 24krát pokusil sešít dva psy. Dvouhlaví tvorové žili jen pár dní, obě hlavy byly funkční 21. ledna 2018 13:18

Ze zdravotních důvodů se nemohou psi z Norska dočasně účastnit přehlídek v Dánsku a ve Švédsku. V některých vnitřnostech psů byl do dnešního dne pozorován nadměrný výskyt dvojice bakterií Providencia alcalifaciens a Clostridium perfringen. Jejich přímá souvislost s konkrétní chorobou se zatím neprokázala.

Vyšetřovatelé jednu dobu uvažovali, že za onemocnění psů může neobvyklý nárůst divokých hub. Žádná z možností ale nebyla zatím potvrzena. Veterinární institut však stihl vyloučit salmonelózu či otrávení jedem na krysy.

Domů
Sdílet
Diskuse