Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2019 12:28
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Češi zkopírovali design slovenské benzínky, soud expresně rozhodl o potupném postupu nápravy pro pražskou napodobeninu

KULTURA
Uložit Uložené

Brutalistický výtvor pražského SAD ateliéru na Slovensku z roku 2011 nedávno zkopírovali, soud velmi rychle rozhodl, jak bude probíhat náprava.

Pražský ateliér SAD v roce 2011 navrhl stavbu s brutalistickým charakterem, která je netradiční nejen svým vzhledem, ale i využitím. Betonové sloupy se zastřešením ladných tvarů totiž tvoří základ čerpací stanice, která se nachází ve slovenském Matúškově u Galanty. Ikonická stavba se ve své kategorii zařadila mezi devět nejkrásnějších na světě, přesto se našel někdo, kdo měl odvahu udělat téměř identickou kopii.

V pražské Libni vyrostla nedávno benzínka, která velmi nápadně odráží základní rysy té slovenské, informuje Forbes. Když se dvojice architektů Jerry Koza a Adam Jirkal o plagiátu dozvěděla, okamžitě informovala právníků.

Doporučeno
Vězni z Leopoldova měli mačety a sekery. Při zásahu svlékli trestance do naha Vězni z Leopoldova měli mačety a sekery. Při zásahu svlékli trestance do naha 31. října 2019 12:11

Česi skopírovali dizajn slovenskej benzínky, súd expresne rozhodol o potupnom postupe nápravy pre pražskú napodobeninu
Česi skopírovali dizajn slovenskej benzínky, súd expresne rozhodol o potupnom postupe nápravy pre pražskú napodobeninu Zdroj: SAD

Ti si dali zhotovit několik odborných posudků a s těmi zašli na soud. Trvalo jen čtyři dny, než soud vyhověl nápaditému řešení advokátů. Ti namísto finančního vyrovnání v rámci předběžného opatření požadovali, aby majitelé okopírované benzínky jasně uvědomili všechny zákazníky, že stavba není dílem oceňované dvojice Jerry Koza a Adam Jirkal z ateliéru SAD. Zároveň byly zakryty všechny nápadně se podobající rysy včetně čísel stojanů vnořených přímo do sloupů. 

Majitel pražské čerpací stanice tvrdí, že si není vědom toho, že by mělo jít o plagiát. Poskytl i krátké vyjádření, ve kterém ale nevysvětlil, jak to v skutečnosti je: „Nejsme nějací Vietnamci ze Sapy, abychom dělali tenisky abibas. Nic jsme nekopírovali. Všechno je jinak,“ řekl zástupce Gragnani Invest Zdeněk Kodytek pro Forbes.

Doporučeno
5 skvělých tuzemských filmů, které zakázali komunisté. Chtěli je navždy zničit 5 skvělých tuzemských filmů, které zakázali komunisté. Chtěli je navždy zničit 18. listopadu 2019 9:29
Domů
Sdílet
Diskuse