Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2016 11:21
Čas čtení 0:00
Simon K.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ignorantství, neznalost, hloupost. Možná naivita a možná marketing. Možná zkažený svět a špatná doba. Trendy, mýty, instagramy a dnešní fitness realita.

Žijeme v době, kdy lidé věří téměř všemu, co si přečtou. Žijeme v době, kdy ti, co mají titul, jsou automaticky chytřejší, kvalifikovanější a jejich informace jsou 100 % pravdivé. Kdy lidé, jejichž tělo dobře vypadá, jsou hned nejpovolanější a není možné, aby jejich fitness rady nebyly skutečně pravdivé. V době, kdy lidé nepřemýšlejí, nechtějí přemýšlet a dělat research jestli to, co si přečetli, má smysl a je to pravda. V době, kdy je relevantnost a kvalita informací založená na počtu followerů na Instagramu. Ale nedivím se. Hledat pravdu v takovém kvantu dezinformací, které jsou veřejné a často podepsané "odborníky", není pro běžného člověka významné. Kde hledat? Co je skutečně pravda? Obyčejná mladá slečna či maminka, která se snaží zhubnout a zformovat zadek, prostě nemůže vědět, co je pravda a co ne, tak se jednoduše orientuje podle toho, co se omílá ve fitness kruzích pořád dokola. Nebo podle toho, co jí vyskočí na Facebooku, podle titulů, postavy, krásy, článků, které slouží někomu jen jako marketingový nástroj pro prodej produktů nebo podle stupidit v televizi či podle počtu followerů. Čím více, tím větší pravda.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Kdo má slabší srdce a pravda ho skolí, nasype do ran sůl, ten by měl hned stisknout kombinaci kláves CTRL+W. V tomto článku se nedozvíme, jak to je s lepkem, neřekneme si tady, co stojí za tajemstvím tréninku pro maximalizaci nárůstu svalů, neobjasníme si ani problematiku anabolického okna po tréninku. Upřímně nás mrzí, že musíme zveřejnit tento článek, ale situace je taková, že je to nutné, i když se to mnohým určitě nebude líbit a na konci si možná řeknou to typické: „aaeh, závidí. Obyčejní hejtři!“ Byli bychom však rádi, pokud při a po čtení pomyslně zastavíte čas a zkusíte se zamyslet.

Jídelníčky šité na míru

Začněme tím, co není jen politováníhodné a špatné, ale navíc může vážně poškodit zdraví a skutečně zničit mentální stav člověka. Jídelníčky od "fitnesky". Předem však napíšeme velkými písmeny, ČEST VÝJIMKÁM. Ze 100 náhodných žen, které cvičí, bychom našli alespoň 80 těch, které mají instagramový účet, nebo ty odvážnější facebookové fanstránky "XXX YYY Fitness" a alespoň polovina by nabízela jídelníčky šité na míru. Pokud žena vypadá dobře, lidé si myslí, že její jídelníčky musí dělat zázraky a musí být excelentní. Vidí krásu, chtějí krásu. Zaplatí veškeré peníze a dostanou to, co chtějí? Částečně. No a bohužel není řeč jen o "instagramových fitneskách", ale i o těch profesionálních, pokud to tak můžeme nazvat. Nebylo to tak dávno, co se na Facebook dostal jídelníček jedné slovenské dvojnásobné mistryně bikini fitness. „Je sympatická, pěkná, vypracovaná, soutěží, dokonce nejednou vyhrála a nabízí jídelníček? Toto je instantní koupě!“ Bohužel, a někdy je to i chválabohu, že bohužel, existuje internet. Zde vidíte jídelníček, který se dostal na veřejnost, resp. jeho cenzurovaná verze.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Při rozpočítávání kalorií daných jídel, které se dostalo ven společně s jídelníčkem, se zjistilo, že:

V pondělí měl člověk (řekněme žena), přijmout 660 kalorií (79g bílkovin, 49g sacharidů a 23g tuků)
V úterý 1252 kalorií (93g bílkovin, 149g sacharidů, 29g tuků)
Ve středu 645 kalorií (50g bílkovin, 91g sacharidů, 8g tuků)
Ve čtvrtek 802 kalorií (73g bílkovin, 106g sacharidů, 8g tuků)
...... (Dále již dny rozpočítány nebyly) ......

Nicméně běžná žena, která chce zhubnout, toho moc o kaloriích neví (takže si je asi nenahodí do MyFitnessPal), vidí na papíře jen daná jídla a myslí si, či doufá, že toto je to správné na její cestě za hubenější postavou. Omyl. Všimněte si těch nízkých hodnot. Kdo alespoň minimální vidí do výživy, ví, že toto je kritické a zdraví ohrožující. Při takovém jídelníčku jsou možné (na základě mixu různých studií) tyto věci: žlučové kameny, únava, poškození vlasů, kostí, ztrácení cenné svalové hmoty, nevolnost, méně vážně a velmi vážné narušení metabolických procesů, zničení produkce některých hormonů a s tím spojené další zdravotní komplikace, poškození metabolismu a zcela běžné jsou i "ženské věci" jako vážné problémy s menstruačním cyklem a podobně. Nemluvě o narušení psychiky. „Aaaale, vždyť když držím dietu, je to asi normální.“ Ne, není. Nebo se vám toto zdá normální?

Následky

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Hubnout bychom měli postupně (!!) - zvýšením naší aktivity, zkvalitněním tréninků, přidáním pomůcky jménem kardio, následně pomalou a postupnou restrikcí kalorií. Nakonec, o tom máme na Fitcultu hromadu článků. Určitě však ne plněním takového a jemu podobného jídelníčku. Ty nejsou ničím kouzelným, pouze stačí znát potraviny a jejich nutriční informace.

Pár dní poté se dostal na internet další skvost. Uvedeme (budeme citovat, i s chybami) si jen část jídelníčku, pro představu (konkrétní názvy suplementů budou cenzurovány)

5:00 - Glutaf****** 5g + Ana*** Amino prof 5g + 3000 mg l-carnitine + Thermo fus*** 4 tab, střídat s Therm ene*** power 6 tab. + 1000 mg Vitamín C + 0-3 - 05l čaj

6:00 - 60 minut Airobní aktivita (schody,stepper,výpady ... zaměření na gluteály) + kontrakce na sedací svaly 3x 100 opakování na každou půlku Během airobky pijeme 5 - 10g bcaa powder

12:00 - 100g losos + 50g zelené fazole

14:30 - zelenina, případně, když mas trénink dej 50g kuřecího

Summa-sumárum jídelníček obsahoval 10 jídel, přičemž jídlem bychom mohli označit jen asi 3 fáze. Doplňky výživy předčily samotné potraviny a zde již něco není v pořádku. Další rána pod pás nastává po kompletním sčítání kalorií, které podle zdrojů činí 848 kalorií, k tomu kardio 5krát týdně nalačno a dalších 4krát 40 minut kardia spolu s tréninkem. A pro koho byl jídelníček určen? Pro běžné dívky, které chtějí zhubnout. Kdo se trošku vyzná ví, že toto hraničí s dalším závažným případem. Opravdu smutné, když víme, že jde o "profesionálního trenéra".

A nebuďme naivní a nemysleme si, že toto je jen náhodný, ojedinělý a nešťastný případ. Kdo se orientuje ve fitness trochu hlouběji a nejeden rok, ví, že těchto případů je nepočítaně. Stravovací plán, který má uložený ve Wordu již desátý rok a posílá ho každému - řada za řadou. Nezáleží, zda si muž, žena, je ti 17 let nebo 71. Tady máš jídelníček "přímo pro tebe" a jsme domluveni. Na první pohled možná vtipné, na druhý až tak ne. Pokud některou potravinu náhodou nemůžeš, řekne ti, že náhrada neexistuje. Skvosty jako "jablko můžeš jíst jen první měsíc, od 12hod do 17hod" nebo "vejce jez i v syrovém i vařeném stavu" či ráda, že "ze sýrů můžeš jíst jen Kleopatra Light po jednom měsíci mého jídelníčku". Co je toto za výmysl? Bohužel krutá realita dalšího osobního trenéra s počtem lajků na Facebooku přesahujícím několik desítek tisíc. Nyní nastává opět slzy-se-mi-tlačí-do-očí představa. Tisíc žen dostane podobnou věc do mailu. Každá druhá tyto rady posouvá dalším ženám, kamarádkám. Ty dalším a.... odmítám pokračovat. Fatální následky si dokážeme všichni společně představit. Bonus č.2, inspirativní přeměny zákazníků. Skvělé! Jen škoda, že téměř všechny ti najde reverzní google vyhledávač obrázků s odkazy na zahraniční fóra či náhodné tumblr blogy různých lidí z Ameriky či jiných koutů světa. Kam to spěje?

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Těžké peníze díky lžím - marketing, fitnesky, fitnesáci, biohackeři, erotický průmysl, moc

Témata, která se víceméně vážou na předchozí kapitolu. Mnoho lidí si nechce uvědomit, že fitness průmysl je enormně propletený marketingem a je spjatý s vytvářením povědomí o produktech a tlačením ke konečným spotřebitelům. Je třeba si uvědomit, že krása nedělá z člověka na slovo vzatého odborníka, ani 45centimetrový biceps, ani více než 10 000 followerů na Instagramu, ani certifikát (hlavně na Slovensku) a bohužel ani vyhraná soutěž (viz. jídelníček výše). Samozřejmě určitě existují lidé, kteří podléhají tomuto všemu, ale i tak jsou to skuteční odborníci, kteří si zaslouží poctu. V našich končinách však většinou platí smutná realita, že pokud někdo zhubl nebo vypadá dobře, nebo i soutěží, musí mít pravdu a jakýkoliv produkt z jeho rukou a informace z jeho úst musí být legitimní. V Americe je to několik společností s doplňky výživy, jejichž devizou je propagace produktů přes ženy s fejkovými prsy i zadky. A to nejsou jen detoxikační čaje, o kterých jsme již psali dříve. Jsou to různé blokovače sacharidů, spalovače tuků, urychlovače metabolismu či testosteronové boostry. Řečnická otázka - co se stane, pokud firma s dvěma miliony fanoušků propaguje nefunkční hloupé doplňky výživy a jiné produkty?

A pak, že tu máme mánii detoxů...

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Marketing je vládce, nevědomost je dárce. Dnes je bohužel fitnesák a fitneska každý, kdo cvičí půl roku a má kurz osobního trenéra (se kterým by se mělo něco seriózního dělat, protože jeho relevantnost je hluboko pod zemským povrchem společně s kvalitou podávaných informací na kurzech). Vlastní fanouškovské stránky, pár fotek, motivační citát k tomu, a základna fanoušků je vybudována. Už jen rýžovat na předpotopních produktech skrz affiliate marketing, případně si dále hrát na výživového poradce a brát nehorázné peníze za jídelníčky, jaké jsme viděli výše. Nebo obojí. Je snadné budovat povědomí o značce, když máme pod palcem lidi dokonce až s milionovou fanouškovskou základnou. Zde se však točí miliardy eur či dolarů, což si někteří neuvědomují.

Kdo je nyní pohoršen a diví se, proč zveřejňujeme fotky z Brazzers? Bohužel jde jen o další suplementy propagující a motivační fitnesku z Instagramu. Asi se už nedivíme, že mnohé mají tolik followerů, že? A to není jen o zahraničních případech. Mnohé pochází i z našich končin.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

V našich končinách zase letí zeštíhlovací pásy na zúžení boků. Tím to však nekončí a propagují se různorodé hlouposti založené na marketingu. Co je ještě smutnější? Všechny tyto výroky jsou z úst profesionálních fitnesek, dokonce s podtitulem IFBB. Ano, i takový je náš český a slovenský fitness průmysl.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Naštěstí, očividně stále existují lidé, kteří to mají v hlavě srovnané.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Nicméně, ne všichni. Stále existuje kvantum lidí, kterým stačí, že se s daným výrobkem vyfotí jejich oblíbená fitneska nebo kulturista. Pokud navíc řekne, že sám tento produkt používá/konzumuje, jde o automatický nákup.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Jednoduché šíření lživých informací díky nevědomosti

Asi 3-4krát nám přišla zpráva, proč nepíšeme články častěji - každý den - že jsou skvělé a chtěli byste jich více. V první řadě za taková slova děkujeme a rádi bychom měli článků jak na běžícím pásu. Jejich vyprodukování si však žádá spoustu času, abychom zachovali kvalitu. Pro mnohé weby je snadné mít množství článků i na denní bázi. Speciálních diet jsou stovky, detoxikačních diet a potravin také a zaručené návody jak zhubnout, které jsou něco jako lep na kliky a které se dají dokola recyklovat, jen v podobě trošku jiného kontextu a nadpisu, také. Dnes to bude mrkvová dieta, zítra detoxikační kiwi a na další den okurková 28denní dieta se zaručenými výsledky v podobě zhubnutí. Ano, opravdu zhubneš, stačí se na to však podívat kritičtějším okem. Pokud každý den konzumuješ kalorie pod bazální metabolismus, je jasné, že kila jdou dolů. Kromě toho si nádherně rozhážeš hormony, zničíš zdraví, pokazíš metabolismus a po skončení dietky jsi tam, kde jsi i byla, ba dokonce jsi na tom ještě hůř. Následovat nějakou nesmyslnou dietu založenou na hloupostech nejhrubšího zrna je však jednodušší, než svůj drahocenný čas věnovat četbě o kaloriích, kalorickém deficitu a makronutrientech, aby lidé chápali, o čem celé hubnutí je, na čem je založeno a že v dietě nemusí jíst pouze tilapii bez soli a pepře osmkrát denně. Jen škoda, že zmíněné věci mají na Slovensku vždy zaručený úspěch.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Rovněž si myslím, že pokud se snaží někdo pomoci v rámci různých fitness témat, nemůže hrdě napsat, že: „bezvýznamný písek = sacharidy.“ Nejde jen o hloupost, ale takovým stylem se pouze šíří dezinformace a k žádné nauce to nevede. Když však lidé dokáží natlačit svůj obsah do komerčních pořadů či pofidérních názorotvorných médií bohužel nikdy, opakuji, nikdy se situace v Česku a na Slovensku nezlepší. Nuže, neplatí, že já jsem trenér/kulturista/fitneska/bikinářka, mně můžeš věřit. A je velká škoda, že to neplatí.

Gely na zeštíhlení boků?

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Korzety jsou v Česku a na Slovensku nový nepovedený trend.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Když přední fitneska ukradne někomu jinému fotku, ale nevšimne si, že je na ní tag.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Angelina má tak silné nohy, že se pod ní láme podlaha.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Když jsou jejich zadky tak kulaté, že zmizí i čáry na stěně

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Konečně, produkt století! Zajíst koláč FATFIGHTEREM a je po problému...

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

A že to s Photoshopem byla jen náhoda... Inu, nebyla.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com
Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com
Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Když si bikiny fitnesky funkčně žvýkají ...

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

Bohužel ani někteří slovenští doktoři nemusí mít pravdu.

Lži, pofidérní fitnesky či zaprodanost ve fitness průmyslu. Vládne ignorantství, nevědomost nebo hloupost?
Zdroj: www.instagram.com

... a je toho pochopitelně více. Věřte nám, článek na toto téma jsme nechtěli publikovat. Nechtěli jsme se zabývat tím, s čím možná nic neuděláme. Nechceme v žádném případě šířit nějakou negativitu - o tom zdravý životní styl a radost z něj, rozhodně není. Nicméně situace je tak špatná a zdá se, že se jen a jen zhoršuje, že jsme ho zveřejnili. Víme, že někteří nebudou nadšeni a řeknou si, že jen závidíme, ale myslíme si, že mnozí s námi budete souhlasit. Chceme prostě poukázat na odvrácenou stranu fitness průmyslu, kterou mnozí neradi vidí. A znovu opakujeme, čest výjimkám. Pokud se tě však nic z tohoto netýká, nemáš být proč dotčen(á). Na závěr jen dodám, dělejte si research, nevěřte všemu, co uvidíte v televizi, nekupujte AB Generators za 2 699 Kč, zapamatujte si, ne všechny fitness weby na světě nabízejí informace tak, aby seriózně pomohly lidem, ne každý, kdo má super formu, má i znalosti, a ne každý, kdo si dá přívlastek fitness trenér a výživový poradce, poskytuje kvalitní informace. Otevřete oči, zůstaňte open-minded, užívejte si cvičení, stravování a fitness. Je to životní styl, který mnozí ničí. Zůstaňte Fit & Fresh!

Domů
Sdílet
Diskuse