Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2019 10:12
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Co všechno víme o tragédii v Ostravě? Po střelbě už zemřelo 6 lidí, policie zná identitu útočníka

NEWS
Uložit Uložené

Co všechno o tragédii víme? Čti náš souhrn všeho nejdůležitějšího.

Dnes ráno zasáhla Ostravu tragická událost. Ve zdejší nemocnici došlo ke střelbě, která si vyžádala několik obětí. Kromě nemocnice musela být uzavřena i nedaleká univerzita. Co všechno o incidentu víme? 

Doporučeno
Policie zveřejnila fotku důležitého svědka střelby v Ostravě (Aktualizováno) Policie zveřejnila fotku důležitého svědka střelby v Ostravě (Aktualizováno) 10. prosince 2019 9:25

Kde a kdy k útoku došlo? Útočník spustil střelbu krátce po sedmé hodině ranní ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Nemocnice i nedaleká univerzita byly okamžitě uzavřeny. 

Kolik je obětí? První informace hovořily o 4 mrtvých. Později zemřely další 2 těžce zraněné osoby. Celkový počet obětí se tak dosud vyšplhal na 6. Další 2 jsou podle policie zranění. Podle premiéra Andreje Babiše na ně muž zaútočil v čekárně, mířil jim na hlavu a na krk


K situaci se vyjádřil i prezident republiky

„Jde o klasický měkký cíl. Bude spíš otázkou, jaká byla motivace útočníka, jestli to byl teroristický útok, anebo jestli šel cíleně po někom,“ řekl bývalý velitel Útvaru speciálních operací vojenské policie Lumír Němec pro Českou televizi.

Kdo střílel? Policie krátce po útoku vyhlásila pátrání po 180 centimetrů vysokém muži v červené bundě, který byl hlavním podezřelým. Jeho fotografii zveřejnili i na Twitteru. 

Krátce nato však vysvětlili: „Jedná se o důležitého svědka události, ale v tuto chvíli pracujeme s jinou verzí a pátráme po jiné osobě.“

Sociálními sítěmi začaly brzy kolovat také záběry, na kterých je vidět, jak policie vede neznámého muže v poutech. Na videu však nebyl pachatel.

Pátrání pokračuje: Útočník je stále na útěku, policie však již zná jeho identitu. 

„V souvislosti se střelbou pátráme po nebezpečném ozbrojeném pachateli, který se pohybuje v stříbrno-šedém vozidle Renault Laguna 9T57401. Pachatel je nebezpečný, pravděpodobně ozbrojen, prosíme, nepokoušejte se jej zadržet a volejte ihned linku 158,“ napsali policisté na Twitter.

Do pátrání byly nasazeny i dva monitorovací vrtulníky.

Obrovská tragédie: Střelba se řadí mezi nejtragičtější útoky v České republice. „Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách,“ uvedl prezident Miloš Zeman. 


„Já mám informaci, že oběti jsou lidé z čekárny, naštěstí tam nebylo mnoho lidí. Ten člověk údajně střílel z blízka a mířil na hlavu a krk. Takže katastrofa. Vůbec nechápu, jak je to možné a jaké jsou motivy takové mladého člověka,“ uvedl pro Aktuálně.cz premiér Andrej Babiš.

„Je to obrovská tragédie. A něco, co ani není představitelné v rámci České republiky. A v historii bychom takových případů hledali málo,“ vyjádřil se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Informace z ostravské fakultní nemocnice jsou tragické. Okamžitě se vracím z pracovní cesty a jedu na místo. Jsem v kontaktu s ředitelem nemocnice a situaci na dálku sleduji. Na ministerstvu jsem svolal krizový štáb. Děkuji Policii a pracovníkům nemocnice za jejich práci na místě,“ dodal dále ministr zdravotnictví.

Aktualizováno 10:34

„Přišel do čekárny a začal střílet na lidi, kteří tam čekali před ordinací. Když vystřílel zásobník, pistoli si přebil a střílel znovu. Údajně se chtěl zastřelit i sám, ale když chtěl vystřelit proti sobě, měl už prázdný zásobník. Poté z místa utekl,“ popsali svědci událost reportérce TV Nova.

„Pět lidé bylo na místě mrtvých, šestý zemřel při operaci na operačním sále. Sedmý člověk je po operaci, ale zůstává ve vážném stavu. Osmého pacienta lékaři stále operují,“ informoval v živém vysílání ČT24 ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

Aktualizováno 10:49

Podle serveru iROZHLAS.cz byl střelcem stavební technik Ctirad V. Jeho totožnost Radiožurnálu potvrdily dva důvěryhodné zdroje, poznal ho z fotky i Aleš Zygula, ředitel firmy, ve které pracoval.

Aktualizováno 11:31

Útočník podle policie střílel nelegálně drženou zbraní české výroby.

Vyšetřování bude probíhat v dalších dnech a měsících, píše ministr vnitra na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse