Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2019 18:58
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Navštívili jsme Chanov, Češku, která žila v KLDR, zakladatele Vesmírných lidí i podvodníky v Praze. Čti nejlepší články roku 2019

REFRESHER
Uložit Uložené

Podívej se na přehled nejlepších článků z letošního roku.

Redakce REFRESHERu každý den pracuje na nových článcích a na zkvalitňování dalšího obsahu. S předplatným REFRESHER+ tak nedostaneš jen neomezený přístup k článkům bez reklam, ale i exkluzivní prémiový obsah. Rozhovory, reportáže a dlouhé články ze společenského, hudebního i historického dění, které nikde jinde nenajdeš. 

Za poslední rok jsme zamakali, abychom přinesli ještě kvalitnější obsah než kdy dříve. Na naši tvorbu jsme hrdí a i z tohoto důvodu ti předkládáme přehled nejlepších článků, které jsme v tomto období vytvořili.

Ať už šlo o rozhovor s Klárou, která trpěla psychickým onemocněním, obdivuhodný životní příběh Julia Vargy, který se i přes své onemocnění postavil StB, nebo velký článek o podnikavcích, kteří v 90. letech v Česku vydělávali vražděním lidí.

Navštívili jsme Chanov, Češku, která žila v KLDR, zakladatele Vesmírných lidí i podvodníky v Praze. Nejlepší články roku 2019
Navštívili jsme Chanov, Češku, která žila v KLDR, zakladatele Vesmírných lidí i podvodníky v Praze. Nejlepší články roku 2019

Katka odjela do Peru na ayahuascový rituál. Setkala se s démony, pak se jí spustily psychózy a musela i na elektrošoky

Autor: Antonín Havlík

Trend ayahuascových rituálů nabývá ve světě i v Česku na popularitě. Šamanský ceremoniál, ve kterém hlavní roli hraje vývar připravovaný ze speciální liány rostoucí hluboko v amazonském pralese. Někomu však nepřinese jen psychickou a fyzickou očistu těla. Vyzpovídali jsme Katku, která se rituálu zúčastnila. 

Motivací na tento výlet do dalekého Peru bylo ono sebepoznání a stavy rozšířeného vědomí. V tomto ji však ayahuasca zklamala, viděla totiž jen démony. „Zažít bych to znovu nechtěla, bylo to náročné. Nedokázala jsem si ani představit, co všechno seance obnáší. Neměla jsem to v hlavě dostatečně srovnané.“

V 17 letech trpěla silnými depresemi, byla na tom psychicky a fyzicky dost špatně. „Často jsem mívala morbidní, až agresivní představy,“ přiznala v našem článku, který si můžeš přečíst zde.

Doporučeno
Katka odjela do Peru na ayahuascový rituál. Setkala se s démony, pak se jí spustily psychózy a musela i na elektrošoky Katka odjela do Peru na ayahuascový rituál. Setkala se s démony, pak se jí spustily psychózy a musela i na elektrošoky 30. ledna 2019 13:10

Aštar Šeran je můj nejlepší přítel, lidé jsou zotročení, říká zakladatel Vesmírných lidí

Autor: Adam Smeták

Možná si i ty vzpomeneš na křiklavě barevné letáčky, které na přelomu tisíciletí zaplavily české schránky. Vesmírní lidé jsou jedním z fragmentů 90. let. V Česku tuto sektu založil a proslavil Ivo A. Benda. Redakce REFRESHERu se s ním spojila, aby zjistila, jak tento muž dnes žije, jaký je život mezi Vesmírnými lidmi a co pro něj znamená Aštan Šeran, jenž je označován jako duchovní bytost vyššího vědomí

„Jejich nebeský vesmír je zářivý, oni tam nespí, žijí převážný čas v nebeských zahradách a parcích, kde se prochází, pohybují a vznáší se myšlenkou, vesele si spolu povídají, nádherně si často a každý z nich zpívá, každý z nich hraje na hudební nástroje a nikdo nedělá zbytečné a nesmyslné práce, jak je tomu zde u lidí,“ pověděl nám pan Ivo. Přečti si celý rozhovor zde. Ale pozor – pouze na vlastní nebezpečí.  

Doporučeno
Aštar Šeran je můj nejlepší přítel, lidé jsou zotročení, říká zakladatel Vesmírných lidí Aštar Šeran je můj nejlepší přítel, lidé jsou zotročení, říká zakladatel Vesmírných lidí 18. března 2019 16:26

Krutá choroba ho upoutala na vozík a děsivě trpěl, přesto bojoval proti StB a komunisté se ho báli

Autor: Ondřej Jarůšek

Za přečtení rozhodně stojí také obdivuhodný životní příběh Julia Vargy. Toho kvůli sovětskému očkování v dětství postihla zákeřná nemoc. Závažně mu zkroutila tělo a způsobila nesmírnou bolest, ale ani to ho neodradilo bojovat proti komunistickému režimu. 

Našel si nový smysl života – pomáhat druhým. Začal psát filozofické spisy, což se nelíbilo režimu a proto ho následně začala pronásledovat StB. Ačkoli nebyl schopen jakýchkoli základních činností, tak ho komunisté vyslýchali. Přesto se ve své činnosti dál pokračoval. Přečti si jeho fascinující příběh zde.

Doporučeno
Krutá choroba ho upoutala na vozík a děsivě trpěl, přesto bojoval proti StB a komunisté se ho báli Krutá choroba ho upoutala na vozík a děsivě trpěl, přesto bojoval proti StB a komunisté se ho báli 16. srpna 2019 19:54

Pět tisíc kilometrů pěšky přes Spojené státy. Pavel Sabela zvládl Continental Divide Trail

Autor: Vojtěch Vanda

Ujít pět kilometrů je pro někoho vrcholem turistiky. Ne však pro Pavla Sabelu. Ten ušel rovnou pět tisíc kilometrů. Zúčastnil se totiž nejdelší turistickou trasu vedoucí skrz Spojené státy Americké – Continental Divide Trail (CDT) až do Nového Mexika. Právě tam si udělal hodinku času, aby si s námi promluvil o svých dojmech z této mimořádně náročné cesty.

„Na začátku jsem, ač nerad, musel dávat kolem 30 až 35 kilometrů denně. Během měsíce, dvou se dostaneš do formy. Mladším klukům to trvá kratší dobu, moje tělo si na to muselo zvyknout. Postupem času jsem dával 50 kilometrů denně,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro REFRESHER. Kromě toho přiznal, kdy měl na cestě největší strach, jak se po cestě orientoval a co všechno si vzal na cestu.

Doporučeno
Pět tisíc kilometrů pěšky přes Spojené státy. Pavel Sabela zvládl Continental Divide Trail (Rozhovor) Pět tisíc kilometrů pěšky přes Spojené státy. Pavel Sabela zvládl Continental Divide Trail (Rozhovor) 11. října 2019 9:15

Nina Špitálníková: V Severní Koreji mě zadržela tajná policie. Popravuje se tam na náměstí před očima dětí

Autor: Adam Smeták

O Severní Koreji se objevuje v médiích mnoho různých zpráv, všechny jsou však poměrně kusé. Samotná země, kde panuje značný totalitní dril, totiž o svém vnitřním fungování příliš neinformuje. Člověku, který ji nenavštívil, tak nezbývá nic jiného, než se spolehnout na příběhy těch, kteří tu možnost měli. 

Nina Špitálníková je jednou z Češek, které v Severní Koreji byly. V podivné zemi strávila celé dva měsíce. Její zážitek byl unikátní i v tom, že se do země podívala poprvé za režimu Kim Čong-ila a podruhé za Kim Čong-una.

Přečti si rozhovor, ve kterém například zjistíš, jak rozpoznávala tajné agenty, kteří ji neustále sledovali, proč ženy v Pchjongjangu nesmí jezdit na kole nebo proč se chtěla do KLDR vrátit i po třetí. 

Doporučeno
Nina Špitálníková: V Severní Koreji mě zadržela tajná policie. Popravuje se tam na náměstí před očima dětí Nina Špitálníková: V Severní Koreji mě zadržela tajná policie. Popravuje se tam na náměstí před očima dětí 25. června 2019 15:36

Sídliště Chanov: Seriál Most! nic nezměnil, politici se sem jezdí jen vyfotit

Autor: Adam Smeták, Antonín Havlík

Když koncem února vyvrcholil na České televizi seriál Most!, šlo o nejúspěšnější televizní projekt za poslední dobu s ambicí vymýtit předsudky vůči Romům a rozptýlit napětí v české společnosti. Povedlo se to? To jsme byli o několik měsíců později zjišťovat přímo v Chanově, romském ghettu, o kterém koluje mnoho polopravd i mýtů. Zjistili jsme, že spíše ne.

My jsme se tam sešli s ředitelem Domu romské kultury a ředitelkou tamní základní školy, kteří nám nastínili skutečné problémy místních obyvatel. Z pečlivé reportáže se dozvíš, co tu dělají děti po škole, proč ji často nedokončí, jak fungují tamní rodiny a co mladým nejvíce chybí. 

Doporučeno
Sídliště Chanov: Seriál Most! nic nezměnil, politici se sem jezdí jen vyfotit Sídliště Chanov: Seriál Most! nic nezměnil, politici se sem jezdí jen vyfotit 31. května 2019 19:28

První česká transgender modelka Peťa Nitka: Chci lidem ukázat, že je v pořádku být jako já

Autor: Adam Smeták 

Přečti si inspirativní rozhovor s první československou transgender modelkou Peťou Nitkou. Ta vystoupila jako vůbec první trans modelka na africkém kontinentu na Fashion Weeku v Jižní Africe a také v Indii, kde způsobila módní a LGBT revoluci.

V článku se rozpovídala nejen o této zkušenosti, ale i o osobním životě, nedávno prodělané změně pohlaví či pohledu na svět modelingu.

„Každá si stěžuje na to, jak je to u nás zdlouhavé, jak je to náročné a jaká máme za sebou ponižující vyšetření. Já nevím, jestli je to mou pozitivitou, ale u mě to bylo úplně v pohodě. Mně to celé trvalo rok a tři měsíce. Sexuoložka hned věděla, že jsem žena,“ vzpomínala Peťa.

Doporučeno
První česká transgender modelka Peťa Nitka: Chci lidem ukázat, že je v pořádku být jako já První česká transgender modelka Peťa Nitka: Chci lidem ukázat, že je v pořádku být jako já 17. února 2019 13:01

Zabíjení jako výnosný byznys: na dně Orlické přehrady i uprostřed McDonaldu. Takhle se vraždilo v Česku v 90. letech

Autor: Antonín Havlík

Devadesátá léta nepřinesla jenom bláznivě barevné outfity, nevtipné estrády nebo tamagoči. Přinesla i mnoho mimořádně temných kapitol, kterých jsme se věnovali v našem seriálu. Jeden z dílů poodkrývá kauzy nájemných vrahů, kteří se za peníze neštítili zabíjet.

Ať už jde o nebezpečné skupiny, jakými je Berdychův gang, Orličtí vrazi nebo Kolínský gang. Zabíjení bylo pro ně velmi výnosným byznysem.

O jejich nezkrotnosti v 90. letech svědčí i událost, která se odehrála přímo v pobočce fastfoodového řetězce McDonald's v pražské Vodičkově ulici. Právě tam totiž za bílého dne vkročil vrah, který zabil českého podnikatele. Kolik peněz si za zabití vrahové brali korun? I to se dozvíš v článku.

Doporučeno
Zabíjení jako výnosný byznys: na dně Orlické přehrady i uprostřed McDonaldu. Takhle se vraždilo v Česku v 90. letech Zabíjení jako výnosný byznys: na dně Orlické přehrady i uprostřed McDonaldu. Takhle se vraždilo v Česku v 90. letech 22. dubna 2019 21:05

Jak se dělá špinavý byznys v centru Prahy: Kolik za hodinu vydělají trápením hadů a holubů a skákáním v medvědím kostýmu?

Autor: Antonín Havlík

REFRESHER upozornil svou reportáží i na problematiku velkých zvířecích kostýmů, které ještě v létě zamořovaly centrum Prahy a také na podnikavce, kteří pro peníze trápili zvířata. Zjišťovali jsme, jak tyto organizované skupinky pracovaly a kolik si za svůj špinavý byznys braly peněz.

Protože ačkoli by se to nezdálo, kostým v hodnotě deseti tisíc se jim zaplatí již po pár dnech. Pak už jde jen o zisk. Pokuty přitom nebyly příliš vysoké. „Podle informací magistrátu se pokuty za loňský rok vyšplhaly na 15 tisíc korun. Byznys to tedy zřejmě příliš neohrozilo. Tihle muži pokračují ve svých ilegálních činnostech dál,“ informujeme ve článku, který si můžeš přečíst zde.

Doporučeno
Jak se dělá špinavý byznys v centru Prahy: Kolik za hodinu vydělají trápením hadů a holubů a skákáním v medvědím kostýmu? Jak se dělá špinavý byznys v centru Prahy: Kolik za hodinu vydělají trápením hadů a holubů a skákáním v medvědím kostýmu? 29. dubna 2019 16:05

Klára slyšela hlasy a myslela si, že je klon. Každý, kdo cítí, že má nějaký problém, by měl vyhledat pomoc, říká

Autor: Antonín Havlík

Informovat o psychických chorobách je v dnešním složitém světě obzvláště důležité. Pokud se problém vyskytne, je třeba si umět říct o pomoc. Proto je skvělé, když o svých pocitech a zkušenostech otevřeně hovoří mladý člověk. Kláře je 24 let a před třemi lety jí propuklo onemocnění, které změnilo celý její život. 

Promlouvaly k ní hlasy, měla pocit, že ji lidi sledují, pak si myslela, že je klon. Lékaři jí diagnostikovali schizofrenii a ona se zamyslela nad tím, jak nejlépe vysvětlit svým kamarádům a známým, co jí vlastně je.

Jaký je každodenní život s takovou nemocí? Co předcházelo tomu, že jí nemoc dovedla až k rozhodnutí ukončit svůj život? A jak probíhala léčba v psychiatrické léčebně? To všechno se dozvíš v našem rozsáhlém rozhovoru

Doporučeno
Klára slyšela hlasy a myslela si, že je klon. Každý, kdo cítí, že má nějaký problém, by měl vyhledat pomoc, říká Klára slyšela hlasy a myslela si, že je klon. Každý, kdo cítí, že má nějaký problém, by měl vyhledat pomoc, říká 23. října 2019 15:47

Domů
Sdílet
Diskuse