Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2020 19:42
Čas čtení 0:48
Tímea Krauszová

Tálibán tvrdí, že sestřelil letadlo v Afghánistánu, na palubě měli být američtí vojáci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Byl to typ letadla, který využívá americká armáda při kontrolních letech nad Afghánistánem.

V Afghánistánu, v oblasti, kterou přísně kontroluje Tálibán, se v pondělí zřítilo letadlo, píše BBC. Nikdo zatím nepotvrdil, komu letadlo patří. Podle prvotních zpráv šlo o letadlo afghánské letecké společnosti Ariana, která se však jasně vyjádřila, že to nemůže být jejich letadlo.

Tálibán pád letadla nejdříve označil za nehodu, nyní se přiznává, že ho cíleně sestřelil. Na palubě měli být američtí vojáci, armáda USA informaci ještě ověřuje.

Zřícené letadlo s americkým označením

Na sociálních sítích momentálně kolují videa a fotky zříceného letadla. Přední část je zcela zničena, přesto je jasně vidět, že jde o bombardér typu E-11A. Přesně takový, jaký využívá americká armáda při kontrolních letech nad Afghánistánem.

V prvotních zprávách se spekulovalo, že letadlo patří místní letecké společnosti Ariana. Jejich zástupci se však vyjádřili, že v té době byla ve vzduchu jen dvě letadla a obě bezpečně dokončila své lety. Jedno směřovalo z Herátu do Kábulu, další  z Herátu do Dilí.

Americká armáda podľa BBC tvrdí, že stále preverujú, komu lietadlo patrilo. Sú si vedomí správ o tom, že malo ísť o americkú posádku, stále to však nepotvrdili. Podľa portálu Daily Sabah sa však Taliban už priznal k tomu, že lietadlo zostrelil. Počet obetí zatiaľ nie je známy.

Domů
Sdílet
Diskuse