Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2020 17:20
Čas čtení 0:42
Vojtěch Vanda

Antarktida zažila nejteplejší den v historii měření. Bylo zde naměřeno 18,3 °C

NEWS ARGENTINA
Uložit Uložené

Ve čtvrtek padl rekord z roku 2015.

Čtvrteční den byl nejteplejším v historii měření na nejjižnějším kontinentu planety – Antarktidě. Teplotu 18,3 °C naměřila argentinská stanice Esperanza, což je nejvyšší hodnota od počátku měření v roce 1961. Zprávu přinesl The Guardian.

Doporučeno
Britský plavec jako první na světě podplaval tající ledovec, chtěl tím upozornit na klimatické změny Britský plavec jako první na světě podplaval tající ledovec, chtěl tím upozornit na klimatické změny 27. ledna 2020 15:07

Poslední rekordní teplota, 17,5 °C, byla naměřena v březnu roku 2015. Potvrzuje se tak tvrzení, že Antarktický poloostrov směžující k jížnímu cípu Jižní Ameriky, je jednou z nejrychleji se oteplujících částí planety. Podle Světové meteorologické organizace se za posledních 50 let zvedla průměrná teplota o 3 °C. Skoro všechny místní ledovce tají.

Čtvrtek byl rekordní i na dalších argentinských výzkumných stanicích. Podle phys.org naměřila základna Marambio 14,1 stupňů Celsia, čímž se čtvrtek stal nejteplejším dnem od roku 1971, předešlým rekordním dnem byl 24. únor 2013, ve kterém bylo naměřeno 13,8°C.

Prozatím nejvyšší naměřenou teplotou v Antarktickém regionu, což je veškerá oblast pod 60° jižní šířky,  jak tvrdí The Guardian, je 19,8°C z ostrova Signy. 

Domů
Sdílet
Diskuse