Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2020 15:44
Čas čtení 0:52
Matej Krajčovič

Vědci bijí na poplach, celé populace hmyzu prý vymírají. Takto jim můžeš pomoci

NEWS
Uložit Uložené

Pokud přijdeme o hmyz, nebude mít kdo opylovat rostliny, které slouží jako potrava pro další zvířata nebo i pro člověka.

Vědci podle serveru EurekAlert upozorňují, že mnohé druhy hmyzu doslova vymírají, což může lidstvu způsobit další závažné problémy. Na vině má být hlavně klimatická krize, ale i znečištění ovzduší a ztráta jejich přirozeného prostředí.

„Je překvapivé, jak málo víme o biodiverzitě na celosvětové úrovni, když bylo popsáno a pojmenováno jen 10 až 20 procent všeho hmyzu a bezobratlých,“ říká Pedro Cardoso z finského Muzea přírodní historie Luomus patřícího univerzitě v Helsinkách.

Vedci bijú na poplach, celé populácie hmyzu vraj vymierajú. Takto im môžeš pomôcť
Zdroj: Unsplash.com

„S vymíráním druhů neztrácíme pouze další kousek komplexní skládačky z našeho žijícího světa, ale i biomasu (živočichy) nenahraditelné například ve formě potravy pro ostatní zvířata v potravinovém řetězci či unikátní geny a látky, které by v budoucnu mohly pomáhat při léčbě nemocí,“ tvrdí.

Domů
Sdílet
Diskuse