Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2021 14:30
Čas čtení 5:00
Daniel Mikolášik

Testovali sme 11 energeťákov: Ktorý z nich chutí ako detské žuvačky a aký výrobca si ho pomýlil so sirupom proti kašľu?

Testovali sme 11 energeťákov: Ktorý z nich chutí ako detské žuvačky a aký výrobca si ho pomýlil so sirupom proti kašľu?
Zdroj: REFRESHER
GASTRO
Uložit Uložené

Red Bull, Monster, Rockstar alebo Semtex. Ktorý z nich obstál v našom teste najlepšie?

Aj keď sú energetické nápoje veľmi populárne a súčasťou života mnohých, nie sú na potravinovom trhu žiadnou novinkou. História tohto nápoja siaha až do roku 1962, kedy ho vôbec prvýkrát uviedli na trh v podobe, v akej ho poznáme aj dnes. Vynašli ho v Japonsku a primárne mal slúžiť ako doplnok stravy pre športovcov.

Aj napriek tomu, že energetické nápoje obsahujú v priemere približne 3-krát väčšie množstvo kofeínu ako obyčajná kola, mnohí ho konzumujeme nielen kvôli zvýšeniu energie a fyzickej aktivity, ale tiež kvôli špecifickej chuti. Tú vytvára zmes mnohých látok ako metylxantín, taurín, kofeín, vitamíny, guarana, cezmína paraguajská, açaí, ženšen a ďalšie bylinné látky.

Doporučeno
Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby? Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby? 23. února 2020 11:46

My sme sa rozhodli ochutnať známe, aj menej známe energetické nápoje a otestovať konkrétne 11 značiek a výrobcov, ponúkajúcich tento nápoj v našich končinách. Chceli sme sa presvedčiť, či stoja za ochutnanie, a ktorý energeťák je chuťovo najlepší. 

energetické nápoje
Zdroj: Refresher

V článku je prezentovaný subjektívny názor troch testujúcich, objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných nápojov, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Pri výbere sme sa snažili staviť na klasické energetické nápoje bez akýchkoľvek príchutí. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu.


Maxx

Objem: 1 l
Cena:  0,85 €
Hodnotenie: 1/10

Najhorší zo všetkých. Maxx obsahuje taurín, kofeín, vitamíny B, zdroj fenylalanínu a glukózo-fruktózový sirup. Taktiež disponuje aj viacerými umelými sladidlami ako aspartám, acesulfám K či sacharín.

Maxx mal už po otvorení veľmi umelú chemickú vôňu. Zhodli sme sa na tom, že chuť bola jedna z najhorších. Nápoj bol veľmi sladký a pripomínal skôr akýsi liek, akoby išlo o sirup proti kašľu. Nepríjemná chuť v spojení s nie ideálnym zložením si vyslúžila len 1 bod z 10.

Veľký test energetických nápojov:
Zdroj: REFRESHER

Semtex

Objem: 0,5 l
Cena:  1,09 €
Hodnotenie: 1,5/10

Semtex je energetický nápoj, ktorý vyrába česká firma Kofola. Obsahuje najvyššie možné povolené hodnoty kofeínu, taurínu a niacínu. Okrem toho tam nájdeš opäť aj vitamíny. Semtex je vôbec prvý český energy drink, ktorý sa začal predávať ešte v roku 1995. Má viacero príchutí, my sme však opäť siahli po základnom variante s charakteristickou chuťou klasického energy drinku.

Originálna receptúra je údajne od svojho vzniku stále rovnaká. Semtex je jediný z nášho zoznamu, ktorý je absolútne nesýtený. Nejaký náznak bubliniek by si tam hľadal len márne, a to je škoda. Mal prenikavú kávovú vôňu. Jeden z testujúcich skonštatoval, že chutí ako niekoľkodňový odstáty energeťák. Mal mierne horkastú dochuť. Výsledná chuť aj pre absenciu bubliniek je výrazné podpriemerná.

Veľký test energetických nápojov:
Zdroj: REFRESHER

Hell

Objem: 0,5 l
Cena:  0,99 €
Hodnotenie: 3/10

Povzbudzujúci nápoj Hell má kofeín,  taurín, vitamíny a aj napriek tomu, že ide o verziu classic, a teda bez príchute, výrobca uvádza, že nápoj obsahuje príchuť tutti-frutti. Po konzumácii sme však nechápali, prečo je tento energeťák u nás taký populárny.

Už pri privoňaní je cítiť intenzívnu umelú vôňu. Tento údajne pekelne dobrý nápoj síce pomôže prekonať únavu, dlhodobo udržať pozornosť a sústredenosť, avšak čo sa týka chute, je pomerne nevýrazná, a to aj napriek prenikavej aróme. Omnoho horší ako chuť však bol nepríjemný pocit na zubnej sklovine po vypití nápoja. Doslova nám z Hellu škrípali zuby.  

Veľký test energetických nápojov:
Zdroj: REFRESHER

Powerking

Objem: 0,25 l
Cena:  0,59 €
Hodnotenie: 5/10

Energetický nápoj so zvláštnym komunistickým dizajnom. Okrem klasík ako kofeín a taurín obsahuje aj glukózovo-fruktózový sirup, ktorý je podľa známeho amerického poskytovateľa zdravotníckych informácií Healthline škodlivý. V Powerkingu sa nachádza tiež citran sodný, vďaka čomu sme počas konzumácie cítili známky kyslosti.

Práve citrónová aróma bola jedna z najvýraznejších. Powerking je jeden z najsvetlejších, čo sa sfarbenia týka. Dvaja z testujúcich uviedli, že chuťovo pripomína multivitamíny pre deti, známe ako Marťankovia. Chuť nebola najhoršia, no aj z tohto, podobne ako z Hellu, škrípali zuby.

Veľký test energetických nápojov:
Zdroj: REFRESHER

Black Horse

Objem: 0,3 l
Cena:  0,45 €
Hodnotenie: 5/10

Lokálna chuť od slovenského výrobcu Nealko Oravan, ktorý vyrába aj distribuuje okrem energetických nápojov aj sirupy, a to už od roku 1995. Účinok Black Horse-u má byť zameraný predovšetkým na zvýšenie pozornosti a fyzického výkonu primeranou dávkou kofeínu, taurínu a vitamínov

„Neoslní, ani nesklame.“ Presne takto znela špecifikácia pomerne nevýraznej chuti jedného z testujúcich. Taktiež bol nápoj len veľmi jemne sýtený, čo je vždy len na škodu. Čím viac bubliniek, tým intenzívnejšia chuť. Zhodli sme sa, že ide o taký ľahký priemer, a preto sme mu udelili 5 bodov.

Veľký test energetických nápojov:
Zdroj: REFRESHER
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 82088 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý energetický nápoj je najlacnejší a vôňou pripomínal náznaky karamelu a medu
  • Energeťák ktorého výrobcu bol definitívne najchutnejší
  • Ktoré energetické nápoje obsahujú škodlivý glukózo-fruktózový sirup
  • Koľko slovenských energeťákov sme testovali a ako dopadli
  • Ktorý chuťovo pripomínal rozpustené cukríky Tic-Tac
  • Ako dopadol favorizujúci Red Bull
  • Ktorý obsahuje najviac vitamínov
Domů
Sdílet
Diskuse