Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2020 13:08
Čas čtení 0:44
Ondřej Jarůšek

Skoro 50 % Čechů, kteří se vrátili z Itálie, porušili karanténu a šli nakupovat

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Lidé po příjezdu z nejvíce zasažené země karanténu nerespektovali.

Nařízení o povinné domácí karanténě po příjezdu z Itálie porušil skoro každý druhý člověk. Vyplývá to ze zprávy iniciativy IT odborníků COVID19CZ. Podle jejich zjištění téměř polovina těch, kteří se z Itálie vrátili, vydrželi doma jen několik dní, přestože karanténa byla nařízená na dva týdny. Informoval o tom server Seznam Zprávy.

„Můžeme se podívat na počet lidí, kteří platili kartou jeden týden v Itálii a ten následující už v Česku. Z platebních transakcí je vidět, že takoví lidé si v Česku často někam vyšli a něco si koupili,“ cituje server vyjádření Petra Bednaříka z DataSentics. Takto nezodpovědně se zachovalo alespoň 46 % lidí.

Doporučeno
Zahraniční studenti na kolejích ČZU ignorovali zákaz a pořádali party bez roušek. Nakazili se mezi sebou koronavirem Zahraniční studenti na kolejích ČZU ignorovali zákaz a pořádali party bez roušek. Nakazili se mezi sebou koronavirem 20. března 2020 20:05

Drtivá většina Čechů se z krizových oblastí již vrátila, někteří však ještě zůstávají v Německu, Rakousku nebo Španělsku. V těch nejvíce rizikových zemích, jako je Čína, Írán a Itálie, už podle analytiků téměř žádný Čech není.

Přísná opatření však neplatí pouze pro ty, kdo se vrací ze zahraničí, ale i pro ostatní obyvatele. V Česku je totiž zakázán volný pohyb osob, výjimku tvoří pouze nezbytné cesty pro nákup potravin nebo léků. Na veřejnosti se navíc nikdo nesmí pohybovat bez roušky, šály nebo šátku přes ústa a nos.

Doporučeno
Odborník radí, jak se nezbláznit z domácí izolace a psychicky zvládnout pandemii koronaviru Odborník radí, jak se nezbláznit z domácí izolace a psychicky zvládnout pandemii koronaviru 20. března 2020 9:20
Domů
Sdílet
Diskuse