Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2020 15:00
Čas čtení 0:57
Ondřej Jarůšek

Čech souzený za schvalování terorismu radí, aby si lidé zrušili Facebook

NEWS
Uložit Uložené

V kauze schvalování teroristického útoku padl podmíněný trest. Zatím je ale nepravomocný.

Jiří Kantor z Kraslic na Sokolovsku odešel od Krajského soud v Plzni s tříletým podmíněným trestem se zkušební lhůtou na pět let. Vysloužil si jej veřejným schvalováním teroristického útoku v mešitách ve městě Christchurch na Novém Zélandu, při němž zemřely desítky lidí. 

„Za mě určitě pěkně provedená práce,“ napsal jednatřicetiletý muž na svém facebookovém profilu při sdílení článku o střelbě. Na Facebooku si obráběč kovů říkal Maximus Decimus Meridius podle postavy z filmu Gladiátor, který je prý jeho oblíbeným snímkem. Informoval o tom zpravodajský server iDNES.cz.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03

Za podporu a propagaci terorismu muži hrozilo až 15 let za mřížemi. Současný rozsudek zatím není pravomocný a státní zástupce hodlá podat odvolání. Kantor je s verdiktem spokojený. „Byla to frajeřina. Jsem šťastný, jak to dnes dopadlo, odvolávat se nebudu. Všem doporučuji, aby si zrušili Facebook a budou šťastnější,“ řekl.

Kantor má na těle vytetované nápisy jako „A.C.A.B.“ či „All Cops Are Barstards“ (česky „všichni policajti jsou šmejdi“). U soudu se ale i přesto nejprve obhajoval slovy, že jeho komentář na Facebooku byl mířený právě na policisty, které prý chválil při zásahu proti útočníkovi.

Doporučeno
Srážka vlaků na Karlovarsku: Co přesně se stalo a proč souprava nepočkala? Srážka vlaků na Karlovarsku: Co přesně se stalo a proč souprava nepočkala? 8. července 2020 11:53

Svůj účet si později smazal a řekl, že jej mrzí, že jeho slova byla špatně pochopena. „Vůbec mě nenapadlo, že bych takový čin schvaloval. Ten terorista byl určitě narušený člověk a je dobře, že byl dopaden. Byla to pouze nešťastně napsaná věta,“ řekl podle serveru iDNES.

Útočníkem, který v roce 2019 na Novém Zélandu zabil přes 50 mužů, žen i dětí, je pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant. Za jeho čin mu hrozí doživotí

Domů
Sdílet
Diskuse