Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2020 8:00
Čas čtení 1:34
Viktor Kniš

Slovenský premiér ustál hlasování o důvěře. Pravicoví extrémisté z ĽSNS kvůli němu obsadili řečnický pult

NEWS
Uložit Uložené

Igor Matovič zůstává slovenským premiérem, návrh Smeru a Hlasu na jeho odvolání neprošel, i přesto jsme byli svědky několika bizarních momentů.

Slovenský premiér Igor Matovič ustál první hlasování o vyslovení nedůvěry, které přišlo po 19 hodinách jednání v parlamentu krátce po páté ráno. Opoziční návrh podpořilo 47 poslanců, proti bylo 78 zákonodárců.

Byli jsme svědky osobních urážek od představitelů koalice i opozice, poslanci a členové vlády si vyčítali i to, jak zemi řídí. O nejbizarnější moment se již tradičně postarali extremisté z ĽSNS ještě před půlnocí, kdy se Milan Mazurek a Miroslav Suja rozhodli obsadit řečnický pult, právě v době, kdy se tam chystal postavit a mluvit poslanec OĽaNO Michal Šipoš.

Doporučeno
Marian Kotleba byl podle odborníka vždy neonacista, nyní to jen lépe skrývá. Jaké byly jeho začátky na politické scéně? Marian Kotleba byl podle odborníka vždy neonacista, nyní to jen lépe skrývá. Jaké byly jeho začátky na politické scéně? 12. února 2020 16:11

Tvrdili, že neodejdou, dokud se do parlamentu nevrátí premiér Matovič. Ten odešel z Národní rady po svém devadesátiminutovém projevu a vrátil se až těsně před půlnocí. 

„Dokud nepřijde pan premiér, budeme tu stát. Až přijde, můžeme pokračovat,“ řekl Milan Mazurek. Místopředseda parlamentu Gábor Grendel je několikrát vyzval, aby odešli. „Pan premiér je na cestě, kolegové. Nenapínejte svaly a pusťte pana Šipoše, nejsme ve fitku,“ apeloval Grendel a vyhlásil technickou přestávku.

Nejlepší Mazurekovo vystoupení: „Měli jsme tu nejkrásnější projev fašisty v parlamentu“

„Měli jsme tu nejkrásnější projev fašisty v parlamentu,“ konstatoval premiér Igor Matovič po schůzi. Na sociální síti ještě napsal, že schválně nevyhověl Mazurekovi, který žádal jeho příchod a za dveřmi počkal, dokud odsouzený extremista neukončí svůj „projev“.

„Miňo měl půlhodinový ‚projev‘. 30 minut tiše stál za kecpultem, plynulo mu 30 vyhrazených minut, zatímco čekal, až se dostavím... když jsem se o tom dozvěděl, pěkně jsem si počkal za dveřmi... až Miňo ‚projev‘ ukončil... a mohl jsem vstoupit a zatleskat mu za nejlepší projev v jeho životě,“ napsal premiér.

Původně měl sice řečnit předseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš, ten ale nebyl v sále, a tak přišel na řadu Mazurek. Během 30 minut, které měl na vystoupení, řečnil krátce. Většinu času jen blokoval pult. Reagovalo na něj kolem 30 poslanců. Koalice se shodla, že jde o jeho dosud nejlepší vystoupení.

Předseda ĽSNS Marian Kotleba poznamenal, že blokování schůze mělo význam, protože v době, kdy se poslanci zapojili do diskuse k odvolávání premiéra, šéf vládního kabinetu mohl jít domů spát. Erik Tomáš podotkl, že poslanci ĽSNS ukázali styl Matovičovy opoziční politiky.

Igor Kašper ocenil Mazurekův projev. Ironicky ho poprosil do budoucna zkrátit vystoupení. „Praxe dělá mistra, já bych si přál, aby všechny projevy byly tak intelektuální jako tento,“ podotkl Juraj Gyimesi z OĽaNO. Podobně ironické hodnocení mělo hned několik členů slovenské vládní koalice. Za projev Mazurekovi poděkovali i Sebastián Kozarec, Tomáš Šudík či Peter Pčolinský.

Domů
Sdílet
Diskuse