Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. srpna 2020 v 11:39
Čas čtení 0:40
Daniel Kopejska

Muži, který schvaloval smrt českých vojáků, hrozí 15 let za mřížemi

NEWS AFGHÁNISTÁN
Uložit Uložené

Až 15 let vězení hrozí muži, který na internetu sympatizoval s teroristou, který při sebevražedném útoku připravil o život tři české vojáky.

„Obdobně je u nás za takového hrdinu považován Jan Palach, který se také obětoval ve prospěch státu,“ prohlásil obžalovaný jednasedmdesátiletý muž. V komentářích také označoval sebevražedného atentátníka za národního hrdinu a smrt našich vojáků komentoval: „Za podíl na zločinecké agresi proti afghánskému lidu našli svůj spravedlivý trest z rukou tamních mudžahedínů.“ Nyní mu za tyto výroky hrozí až 15 let vězení, informuje deník Právo.

Doporučeno
100 tisíc dolarů za vraždu amerického vojáka. I takto Rusové sponzorovali afghánské ozbrojence 100 tisíc dolarů za vraždu amerického vojáka. I takto Rusové sponzorovali afghánské ozbrojence 3. července 2020 v 15:30

Muž je obžalován z podpory a propagace terorismu. V obžalobě stojí například to, že svým jednáním přesáhl hranici svobody projevu a svobody volně vyjadřovat své názory, neboť obviněný schvaloval jednání vraha a vraždy. Podle obžalovaného se jedná o šikanu na jeho osobu. Stěžuje si také na psychoteror a podle něj je směšné ho žalovat za podporu terorismu, když se ho přímo neúčastnil. 

Útok na české vojáky se odehrál v roce 2018 při hlídce u základny Bagrám v Afghánistánu. Na místě byl zraněn také jeden Američan a dva spřátelení Afgánci. Výbuch byl tak silný, že zbořil okolní hliněné zdi. Útočníkovi bylo kolem osmnácti let. K útoku se následně přihlásilo radikální nábožensko-politické hnutí Tálibán.

Domů
Sdílet
Diskuse