Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2020 16:20
Čas čtení 0:55
Tereza Šnajdrová

Maturity čeká změna, od jara se bude hodnotit procenty

NEWS ŠKOLSTVÍ
Uložit Uložené

Ministr školství Robert Plaga v pátek podepsal vyhlášku, podle které se od jara nově budou maturity hodnotit procenty.

Ministerstvo školství na svém webu v pátek uveřejnilo vyhlášku, podle které se státní maturity od jara příštího roku nebudou známkovat. Nově se budou hodnotit slovy uspěl či neuspěl, a to podle procenta zvládnutých úkolů. Robert Plaga tuto novou úpravu vyhlášky o maturitních zkouškách již podepsal a platit bude od jara příštího roku.

Doporučeno
PŘEHLED: Toto jsou všechna aktuálně platná opatření PŘEHLED: Toto jsou všechna aktuálně platná opatření 9. října 2020 12:00

Novela byla připravena na základě změny školského zákona, podle níž zůstanou maturitní testy jedinou částí maturity, která bude organizovaná státem. Hodnocení slovy uspěl či neuspěl pak bude reagovat na minimální úroveň znalostí u maturity, kterou student vykáže. 

Podmínkou k úspěšnému získání maturitní zkoušky pak i nadále zůstanou písemné testy, ale prospěch bude podle vyhlášky tvořit pouze hodnocení ze školní maturity, nikoliv té státní. Součástí hodnocení testů pak bude procentuální úspěšnost žáka, která bude uvedena v protokolu o výsledcích jeho testů. Hranici úspěšnosti bude určovat Cermat a bude uvedena v zadání testů. 

Doporučeno
Jak udeřila druhá vlna koronaviru na restaurace, kina, festivaly a další? Zeptali jsme se jejich provozovatelů Jak udeřila druhá vlna koronaviru na restaurace, kina, festivaly a další? Zeptali jsme se jejich provozovatelů 16. října 2020 13:52

Doposud se všechny tři části zkoušky hodnotily známkami, ze kterých se následně vypočítala celková známka z daného předmětu. Výjimka platila pouze pro cizí jazyk, kde hodnocení testu tvořilo polovinu celkového výsledku a pro matematiku, kde byla známka pouze z testu.

Až donedávna zákon předpokládal, že od jara příštího roku maturity začnou být povinné ze tří předmětů, a to z češtiny, matematiky a cizího jazyka. Plagovi se však podařilo prosadit změnu, která zachová dosavadní formu maturity a zároveň státu ponechá pouze didaktické testy. Písemná i ústní část zkoušek z jazyků se vrací na bedra škol.

Domů
Sdílet
Diskuse