Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2020 8:36
Čas čtení 0:47
Miriam Rumanková

Děti s nutričně nevyváženou stravou mohou být o 20 cm nižší než jejich vrstevníci

NEWS
Uložit Uložené

Studie zkoumala více než 65 milionů dětí od roku 1985.

Vědci zjistili, že děti s nevyváženou stravou mohou být nižší než jejich vrstevníci. Při porovnávání dětí z různých zemí zjistili výškový rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším až 20 cm. Nejvyšší byl 19letý chlapec z Nizozemska s výškou 183,3 cm a naopak nejnižší chlapec měl 160,1 cm a žil na ostrovním státě v Asii. Informuje o tom BBC.

Doporučeno
Děti párů stejného pohlaví dosahují ve škole lepších výsledků než děti heterosexuálů, ukázala nizozemská studie Děti párů stejného pohlaví dosahují ve škole lepších výsledků než děti heterosexuálů, ukázala nizozemská studie 28. října 2020 8:22

Výzkumníci zaznamenávali změny ve váze a výšce dětí po celém světě a tím pádem dokázali vyhodnotit, jaký vliv má nutriční složení stravy na zdravý životní styl dítěte. Tým analyzoval data, která získal od více než 65 milionů dětí a teenagerů ve věku od 5 do 19 let. Studie od roku 1985 až do roku 2019 obsahovala více než 2 000 výzkumů.

Nejlépe děti pocházejí podle studie ze severozápadní a střední Evropy. Nejnižší děti naopak najdeme v jihovýchodní Asii, Latinské Americe a na východě Afriky.

Některé výsledky ze studie:
 V průměru jsou devatenáctiletí muži z Laosu stejně vysocí jako třináctiletí chlapci z Nizozemska
 

Devatenáctileté ženy v Guatemale, Bangladéši, Nepálu a ve Východním Timoru mají stejnou průměrnou výšku jako jedenáctileté dívky ve Velké Británii 
 

 Ve Velké Británii mají devatenáctiletí muži průměrnou výšku 178,2 cm a ženy 163,9 cm

 
Největší nárůst průměrné výšky za posledních 35 let zaznamenali v Číně a v Jižní Koreji


V mnoha afrických státech zůstaly průměrné výšky dětí od roku 1985 nezměněné nebo snížené
Domů
Sdílet
Diskuse