Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2021 v 13:44
Čas čtení 1:00
Jakub Paulík

Slovenská prezidentka Čaputová: Byl to rok lží, manipulací, ale také boje proti korupci

NEWS
Uložit Uložené

Jak vnímá slovenská prezidentka rok 2020?

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes před Slováky předstoupila v RTVS s novoročním poselstvím. Ocenila v něm všechny lidi, kteří se podíleli na boji s pandemií včetně vědců. „Důvěřujme vědeckému poznání a celosvětovému úsilí vědecké komunity i při vývoji vakcín,“ řekla.

Později ocenila také zdravotníky, policisty a mnoho dalších bojovníků z první linie, ale také učitele a učitelky. Ti si podle jejího názoru zaslouží uznání za vyučování v nových podmínkách. Zmínila i děti, které podle jejích slov zažily největší krizi ve vzdělání a proto si zaslouží reformu školství.

Prezidentka se okrajově vyjádřila i k nedávným vlnám zatýkání. Tvrdí, že v boji s korupcí jsme stihli víc než za několik předchozích let dohromady.

Výrazně však kritizovala šíření dezinformací, které komplikují boj s koronavirem. Tento rok byl podle ní i rokem lží, manipulací, lidské hlouposti či sobectví. „Vytrácí se pokora před nepoznaným,“ řekla. Upozornila na lidi, kteří záměrně manipulují s cílem ovládat. „Buďte pozorní ke zdrojům, ze kterých čerpáte informace,“ dodala.

Doporučeno
„Vždy budu Evropan,“ prohlásil otec britského premiéra Johnsona a požádal o francouzské občanství „Vždy budu Evropan,“ prohlásil otec britského premiéra Johnsona a požádal o francouzské občanství 31. prosince 2020 v 21:20

Prezidentka také nezapomněla zmínit i oběti nemoci Covid-19: „Mnozí z vás ztratili blízké, žádná slova nenahradí jejich přítomnost, dovolte mi však vyjádřit alespoň soustrast.“

Vyzvala lidi, aby drželi spolu a mysleli na to, že budeme muset ještě nějakou dobu dodržovat opatření. „Začátek nového roku ještě nebude lehký a bude si muset žádat omezení. Prosím, vydržme to ještě,“ požádala občany.

„Podívejme se na rok, který nás čeká, doufajíc, že to bude rok obnovy po pandemii,“ řekla. Slovensko je podle Čaputové kvůli pandemii značně rozdělené a někoho krize zlomila. „Pro obnovu země se musíme semknout,“ nechala se slyšet na závěr.

Domů
Sdílet
Diskuse