Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2021 17:54
Čas čtení 0:53
Daniel Mikolášik

USA mají nového prezidenta. Joe Biden oficiálně složil přísahu během nezvyklé inaugurace

NEWS
Uložit Uložené

Ve věku 78 let se stal dosud nejstarším zvoleným prezidentem v historii Spojených států.

Joe Biden byl dnes během inaugurace ve Washingtonu jmenován do úřadu, stal se tak již oficiálně novým prezidentem USA. Ve věku 78 let se stal dosud nejstarším zvoleným prezidentem v historii Spojených států.

Šlo o poměrně neobvyklou inaugurační ceremonii. Nezúčastnil se jí totiž odcházející prezident Trump, čímž se stal prvním bývalým prezidentem USA od roku 1869, který nepřišel na inauguraci svého nástupce. Oproti dosavadním inauguracím byla ta dnešní také méně okázalá a proběhla za přísných bezpečnostních opatření, informuje CNN.

Doporučeno
ZÁZNAM: Joe Biden se stal 46. prezidentem USA. Demokracie zvítězila, prohlásil ZÁZNAM: Joe Biden se stal 46. prezidentem USA. Demokracie zvítězila, prohlásil 20. ledna 2021 15:00

Vítěz prezidentských voleb za demokraty složil přísahu do rukou předsedy Nejvyššího soudu Johna Robertse. Kromě Bidena složila přísahu i první viceprezidentka v historii USA Kamala Harris. Přísahu složila do rukou Sonie Sotomayor, soudkyně Nejvyššího soudu.

Během svého inauguračního projevu Biden poděkoval svým předchůdcům, ale mluvil i o koronaviru. „Během minulého roku kvůli koronaviru zemřelo více Američanů než během druhé světové války. Příběh Ameriky nestojí na jednom z nás nebo na některých z nás, ale na každém z nás,“ řekl nový prezident.

Joe Biden
Zdroj: TASR/AP

„Pojďme si navzájem naslouchat, navzájem se vidět a navzájem si prokazovat respekt,“ vyzval Biden. „Chci vám slíbit, že budu prezidentem všech Američanů a budu stejně tvrdě bojovat za ty, kteří mě nepodporovali, jako za ty, kteří mě podporovali,“ řekl.


Prvním aktem Bidena v úřadu prezidenta byla výzva všem lidem, aby si v tiché modlitbě připomněli všechny oběti koronaviru. Následně na krátkou chvíli přestal mluvit a ponořil se do modlitby.

Domů
Sdílet
Diskuse