Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2021 16:34
Čas čtení 5:50
Tereza Šnajdrová

Psycholožka Viewegová: Sociální sítě zkreslují realitu, budují falešné sebevědomí, vytváří iluzi vlastní výjimečnosti (Rozhovor)

REFRESHER SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

O vlivu sociálních sítí na dnešní mládež jsme si povídali s psycholožkou Mgr. Martinou Viewegovou z centra Psychoterapie Anděl.

Je tomu jen pár týdnů, co celý svět obletěla zpráva týkající se desetiletého děvčete, které zemřelo po plnění výzvy na TikToku. O tom, v kolika letech je vhodné dítěti pořídit chytrý telefon, jak lze kontrolovat jeho činnost na sociálních sítích, ale také o jejich vlivu na dnešní generaci jsme si povídali s psycholožkou Mgr. Martinou Viewegovou z centra Psychoterapie Anděl.

Doporučeno
Desetiletá holčička z Itálie je v kritickém stavu poté, co se zapojila do TikTok výzvy Blackout Challenge Desetiletá holčička z Itálie je v kritickém stavu poté, co se zapojila do TikTok výzvy Blackout Challenge 21. ledna 2021 21:52

Sociální sítě a jejich vliv na dnešní mládež je velkým tématem. V kolika letech je podle vás ideální, aby dítě vlastnilo svůj první chytrý telefon?

Nemyslím si, že na to existuje jednoduchá odpověď. Samozřejmě bychom byli rádi, aby dítě s mobilem, tabletem apod. nepřišlo do styku alespoň do první třídy. V praxi to ale není možné. Je otázka, zda dítěti pro začátek pořizovat zrovna chytrý telefon, zda nestačí starší tlačítkový a zároveň je tedy vhodné ptát se, proč ho dítěti chci pořídit. Často jej má rodič jako kontrolu, zda dítě dorazilo do školy a ze školy, a to již v první třídě. Dítě by se v této době mělo naučit, jak jej správně používat (být v domluvené době na příjmu, mít zapnuté/vypnuté zvonění, jak reagovat, když mi volá/píše někdo cizí) a ideálně, kdy jej odložit. Co se týče mobilního telefonu, zde hraje roli i tlak vrstevníků a zvídavost dítěte. Zde bych ale podporovala diskusi s dítětem o tom, v čem je chytrý telefon vhodnější než ten nechytrý.

Setkáváte se se situacemi, kdy by dítě bylo například šikanováno právě proto, že telefon nemá?

Přiznám se, že s tímto jsem se nesetkala, a tedy ani za poslední roky neznám takový případ. Což samozřejmě neznamená, že se to neděje. Nicméně mobilní telefon se stal samozřejmou součástí života. U některých rodin snad možná i více než kartáček na zuby.

Kolik stráveného času na sociálních sítích je podle vás pro dítě adekvátní?

Zde opět neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží, co zde dítě dělá a proč tam je. Nejde oddělit používání virtuálního světa od sociální sítě, pokud mu prakticky nenastavíme limity. Vzhledem k tomu, že některé sociální sítě jsou limitovány věkem (13 let), věnovala bych se opět rozhovoru s dítětem a hledání kompromisu. Co si myslí, co si myslím já a proč.

Doporučeno
Měsíc jsem se otužovala a praktikovala Wim Hofovu metodu dýchání: Lépe jsem spala a zlepšila se i moje psychika Měsíc jsem se otužovala a praktikovala Wim Hofovu metodu dýchání: Lépe jsem spala a zlepšila se i moje psychika 10. února 2021 10:45

Jsou mladí sociálními sítěmi hodně ovlivnění?

K tomuto bohužel nemám k dispozici žádný výzkum, nicméně záleží jak kdo. Mám v terapii hodně mladistvých, pro které jsou sociální sítě něco, co nepoužívají, protože v tom nevidí smysl. Velký vliv mají, ale stále platí, že největší vliv má rodina. Tedy to, jak s nimi komunikujeme, zda s nimi děláme offline aktivity, zda a jak jim pomáháme tvořit sebevědomí, jaké vztahy jim ukazujeme, že mají smysl, atd.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94823 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaký může mít vliv na děti používání sociálních sítí do budoucna
  • Jak a zda vůbec by měli rodiče v této oblasti dohlížet na své ratolesti 
  • Jaké negativní vlivy mohou sociální sítě mít na děti
  • Zda mohou sociální sítě ovlivňovat vnímání ideálu krásy
  • Jaké psychické problémy mohou děti mít kvůli používání sociálních sítí
  • Jaký mohou mít sociální sítě pozitivní vliv
Domů
Sdílet
Diskuse