Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2021 17:44
Čas čtení 1:03
Martin Mičuda

735koňový supersport T.50s Niki Lauda vzdává hold zesnulé legendě F1

735koňový supersport T.50s Niki Lauda vzdává hold zesnulé legendě F1
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://gordonmurrayautomotive.com/press" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">gordonmurrayautomotive.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Autorem je konstruktér Gordon Murray, v jehož monopostech závodil sám Niki Lauda.

Gordon Murray, slavný konstruktér monopostů F1, se loni postaral o slušný rozruch, když na svět uvedl duchovního nástupce legendárního modelu McLaren F1. Jeho společnost Gordon Murray Automotive totiž představila supersport T.50, který svými parametry vyráží dech. Tehdy jsme však ještě nevěděli, že zdaleka nejde o jeho poslední slovo. Nyní se totiž Gordon Murray hlásí opět, tentokrát s počinem T.50s Niki Lauda.

Ano, tušíš správně, jedná se o okruhový derivát loňského modelu, který nese jméno trojnásobného mistra světa Formule 1. Jeho odhalení přitom není náhodné, protože právě před pár dny (20. 2.) jsme si připomněli 2. výročí smrti této legendy.

Novinka tak vzdává poctu slavnému závodníkovi, jehož monoposty kdysi konstruoval právě Gordon Murray. Jejich poznávacím znakem byl ventilátor na zvyšování přítlaku, no a tímto řešením disponuje i nový supersport.

Doporučeno
3 vteřiny na 100, maximálka 330 km a elektrický dojezd 30 km. To je nový McLaren Artura 3 vteřiny na 100, maximálka 330 km a elektrický dojezd 30 km. To je nový McLaren Artura 19. února 2021 11:24
Gordon Murray Automotive
Zdroj: https://gordonmurrayautomotive.com/press

V případě modelu T.50 onen ventilátor slouží nejen ke zvýšení přítlaku (umí generovat až 1 500kg přítlak), ale i na jeho snížení v momentě, když není potřebný. Okruhová varianta s dodatkem Niki Lauda dostala upravený bodykit, propracované zavěšení kol či výkonnější dvanáctiválec. 4litrový atmosférický agregát V12 disponuje výkonem 711 koní, ve vyšších rychlostech však díky přívodu vzduchu přes otvor na střeše nabídne až 541 kW / 735 koní a 485 Nm.

I přesto, že tato čísla jsou fantastická, zdaleka nejde o ten nejvíce šokující údaj. Výtvor T.50s Niki Lauda totiž váží jen 852 kilogramů! 6stupňová automatická převodovka nabídne dva režimy nastavení – dlouhé převody na rychlé okruhy (maximálka 322 km/h) a krátké převody na techničtějších tratích (274 km/h).

Neméně zajímavá je následně i cena – každý kousek z omezené série 25 exemplářů stojí minimálně 3,1 milionu liber, tedy v přepočtu přes 90 milionů korun. První kusy se k zákazníkům dostanou v roce 2023.

Gordon Murray AutomotiveGordon Murray AutomotiveGordon Murray AutomotiveGordon Murray Automotive
Zobrazit galerii
(11)
Domů
Sdílet
Diskuse