Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2021 7:18
Čas čtení 0:35
Ondřej Jarůšek

Vláda chce na 3 týdny zakázat pohyb mezi okresy. Zavřít se mají i školy a školky

Vláda chce na 3 týdny zakázat pohyb mezi okresy. Zavřít se mají i školy a školky
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Vláda však potřebuje sehnat podporu na prodloužení nouzového stavu.

Česko zřejmě čeká zpřísňování protipandemických opatření. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je totiž potřeba „radikálně omezit pohyb“ obyvatel kvůli agresivním mutacím koronaviru, ve hře je zákaz cestování mezi okresy na 3 týdny. Pokud se nová opatření schválí, budou platit už od 1. března, tedy od pondělí.

Předseda vlády chystané změny představil na tiskové konferenci ve čtvrtek večer. K těmto restrikcím bude podle Babiše nutný nouzový stav, který však končí už v neděli. Vláda proto bude jednat s opozicí o jeho prodloužení.

Doporučeno
Co víme o jihoafrické mutaci koronaviru? Tady je přehled toho nejdůležitějšího Co víme o jihoafrické mutaci koronaviru? Tady je přehled toho nejdůležitějšího 25. února 2021 16:38

Zavřít se mají i školky spolu s 1. a 2. třídami základních škol. Ty budou zřejmě fungovat jen pro děti zdravotnického personálu.

Opatření se dále dotknou i obchodů. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se má zavřít „významná část“ těch obchodů, které měly doteď otevřeno.

O přesné podobě nových opatření se rozhodne až během dnešního dne. Záležet bude na tom, zda se vládě podaří sehnat dostatek podpory pro prodloužení nouzového stavu.

Domů
Sdílet
Diskuse