Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. března 2021 12:09
Čas čtení 1:14
Vojtěch Vanda

Ivermektin proti koronaviru nefunguje, podle Chlíbka to dokazuje další studie

Ivermektin proti koronaviru nefunguje, podle Chlíbka to dokazuje další studie
Zdroj: Jan Hetfleisch/Getty Images
NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Předseda české vakcinologické společnosti Roman Chlíbek sdílel na Twitteru výsledky brazilské studie, která vyvrací účinnost ivermektinu v boji proti Covid-19.

Již druhá studie potvrzuje, že látka ivermektin není účinná proti Covid-19, napsal na Twitter předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. První studii z Kolumbie bylo prý vytýkáno, že se testovali mladší pacienti, nová studie nicméně testovala pacienty, kterým bylo průměrně kolem 55 let. A ani zde se neprokázalo, že by byl lék účinný.

Doporučeno
Ivermektin není vhodný k léčbě koronaviru, tvrdí FDA Ivermektin není vhodný k léčbě koronaviru, tvrdí FDA 8. března 2021 10:38

První studie, o které jsme tě informovali, byla zveřejněna v odborném časopise JAMA, nepotvrdila, že by léčba ivermektinem byla ve srovnání s placebem účinnější v léčbě koronaviru. JAMA nepodpořila použití léku k léčbě mírného průběhu nemoci, avšak pro pochopení účinků by byla podle ní potřebná rozsáhlejší studie.

Nová studie, kterou zveřejnil web Taylor & Francis, se již zaměřuje na starší lidi zasažené virem. „Kolumbijská práce v JAMA, nepotvrzující žádný efekt ivermektinu na Covid-19, byla kritizována, že byla u mladších,“ vzpomínal Chlíbek. „Další, brazilská studie (randomizovaná, dvojitě zaslepená), na starších s vážnějším průběhem. Opět žádný efekt.“ dodal.

Ivermektin byl testován s dalšími dvěma látkami, chlorochinem a hydroxychlorochinem, který mimo jiné propagoval bývalý prezident Spojených států Donald Trump. Na vzorku 168 lidí s průměrným věkem 53,4 let. Úmrtnost byla u všech skupin podobná (kolem 22 %), studie nezaznamenala ani rozdíl u nárůstu počtu nově vážně nemocných.

„Přestože tyto látky ukázaly příznivý bezpečnostní profil, testované látky nesnížily nutnost dodávky kyslíku, hospitalizace na jednotkách intenzivní péče, invazivní ventilace plic nebo smrti u pacientů s vážným průběhem nemoci COVID-19,“ bylo uvedeno ve výsledcích studie. 

Doporučeno
Ivermektin budou používat i nadále. Lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se ohradili proti kritice léčiva Ivermektin budou používat i nadále. Lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se ohradili proti kritice léčiva 9. března 2021 12:40

Česká republika nicméně stále ivermektinem disponuje. Jak jsme tě informovali, brněnská nemocnice u sv. Anny vydala prohlášení, v němž odsoudila neuvážené podávání léku, každopádně po pečlivé konzultaci zdravotního stavu pacientů lék stále podávají. Jeho účinky hodlají i testovat. Státní ústav pro kontrolu léčiv již ve čtvrtek uvedl, že se ivermektin „jeví jako bezpečný lék“.

Domů
Sdílet
Diskuse