Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. března 2021 10:38
Čas čtení 1:18
Tereza Šnajdrová

Ivermektin není vhodný k léčbě koronaviru, tvrdí FDA

Ivermektin není vhodný k léčbě koronaviru, tvrdí FDA
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V odborném časopise JAMA vyšla první kvalitní studie týkající se použití ivermektinu v boji s koronavirem.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně již od podzimu minulého roku pacientům s koronavirem nasazuje léčbu ivermektinem a v minulém týdnu premiér Andrej Babiš (ANO) dokonce pro Českou republiku objednal 10 tisíc balení tohoto léčiva. Podle nejnovější studie odborného časopisu JAMA se však ukazuje,  že jeho použití významně nezlepšuje dobu léčení a mohlo by být až nebezpečné.

Doporučeno
Brněnská nemocnice dnes ráno obdržela lék ivermektin pro 20 tisíc pacientů Brněnská nemocnice dnes ráno obdržela lék ivermektin pro 20 tisíc pacientů 2. března 2021 10:49

Ačkoliv se v Česku o ivermektinu  již několik týdnů hovoří jako o zázračném léku, nejnovější studie ukazují něco jiného. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal hlášení, v němž upozorňuje na jeho užití: „Zájem o ivermektin v souvislosti s koronavirem roste a musíme si uvědomit, že se nejedná o antivirový lék, nýbrž o medikament, který se používá k léčbě a prevenci parazitů u zvířat. Užití velké dávky tohoto léčiva je nebezpečné a můžete se jím i předávkovat. Ivermektin může způsobit nevolnost, zvracení, průjem, hypotenzi (nízký krevní tlak), alergické reakce (svědění a kopřivku), závratě, ataxii (problémy s rovnováhou), záchvaty, kóma nebo dokonce smrt.

Domů
Sdílet
Diskuse