Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2021 8:52
Čas čtení 0:45
Viktor Kniš

Adresy či telefonní čísla více než 500 milionů uživatelů Facebooku se objevily na stránce pro hackery

Adresy či telefonní čísla více než 500 milionů uživatelů Facebooku se objevily na stránce pro hackery
Zdroj: George Frey/Bloomberg via Getty Images
TECH
Uložit Uložené

Podle odborníků na kybernetickou bezpečnost mohou být tato data zneužita hackery.

Facebooku ještě v roce 2019 uniklo obrovské množství dat, která se nyní objevila na hackerské stránce RaidForums. Podle Guardianu a Bloombergu jde o soukromé informace včetně telefonních čísel, historie polohy, dat narození a adresy bydliště uživatele. Tyto údaje jsou nyní volně přístupné a experti upozorňují, že by je někdo mohl zneužít například vydáváním se za cizí osobu.

Facebook už pro Bloomberg potvrdil, že skutečně jde o jeho dva roky stará data. Společnost v té době chybu odstranila, šíření dat však nezabránila.

Doporučeno
Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. ledna 2021 12:30

Podle seznamu zemí, který zveřejnil šéf bezpečnostní firmy Alon Gal, se to týká například obyvatel Maďarska, více než 1 milionu Čechů a skoro 3 milionů Poláků. Nejvíce zasaženými zeměmi jsou Egypt a Spojené státy, ve kterých se úniky týkají desítek milionů obyvatel.

Pravděpodobně jde o rozšířenou databázi, která se poprvé objevila na internetu ještě v prosinci 2019. V té době mělo jít o přibližně 267 milionů účtů.

Domů
Sdílet
Diskuse