Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2021 16:03
Čas čtení 0:49
Viktor Kniš

Obětí úniku telefonních čísel a soukromých adres z Facebooku je i zakladatel Mark Zuckerberg

Obětí úniku telefonních čísel a soukromých adres z Facebooku je i zakladatel Mark Zuckerberg
Zdroj: George Frey/Getty Images
TECH MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Hackeři díky bezpečnostní chybě získali osobní údaje více než půl miliardy uživatelů Facebooku z celého světa.

Mezi oběťmi úniku dat z Facebooku z roku 2019 je i samotný zakladatel sociální sítě Mark Zuckerberg, informuje Business Insider. Kromě něj se oběťmi měli stát i spoluzakladatelé technologického impéria Chris Hughes a Dustin Moskovitz.

Únik dat se týká celkem 533 milionů účtů. Bezpečnostní chyba, kterou už mezitím opravili, způsobila, že jsou na internetu veřejně dostupná jména, adresy, data narození, informace o rodinném stavu i uživatelské ID obětí hackerského útoku.

Doporučeno
Únik dat Facebooku se týká i více než 1,3 milionu Čechů Únik dat Facebooku se týká i více než 1,3 milionu Čechů 4. dubna 2021 10:42

Podle bezpečnostních analytiků by mohly být tyto informace zneužity například tak, že se budou díky těmto informacím podvodníci vydávat za jiné osoby. Data by mohli použít, aby působili důvěryhodně.

Podle seznamu zemí, který zveřejnil šéf bezpečnostní firmy Alon Gal, jsou mezi zasaženými i Češi. Celkově se však únik týká 106 zemí včetně Maďarska a Polska. Nejvíce zasaženými zeměmi jsou Egypt a Spojené státy, ve kterých se úniky týkají desítek milionů obyvatel.

Facebook pro Bloomberg potvrdil, že skutečně jde o jeho dva roky stará data. Společnost v té době chybu odstranila, šíření dat však nezabránila. 

Domů
Sdílet
Diskuse