Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2021 18:44
Čas čtení 1:16
Martin Mičuda

Nová Toyota GR 86 chce opět zaručit nefalšovanou sportovní jízdu za přijatelnou cenu. I v Evropě

Nová Toyota GR 86 chce opět zaručit nefalšovanou sportovní jízdu za přijatelnou cenu. I v Evropě
Zdroj: Toyota
TECH
Uložit Uložené

Automobil, který vznikl ve spolupráci značek Toyota a Subaru, se dočkal nové generace.

Zatímco Subaru vyrukovalo s novým BRZ už loni, jeho jednovaječné dvojče od Toyoty se na svět dostalo až nyní. Japonci totiž představili 2. generaci GT 86, která se nově už jmenuje GR 86. Novinka tak lépe zapadá do portfolia modelů odkazujících na Gazoo Racing, čili sportovní divizi značky. Na rozdíl od modelu GR Supra, GR 86 absolutně neskrývá to, že jde o společný projekt s jinou značkou.


Projekt „Toyobaru“ však vnímáme velmi pozitivně, obzvláště v časech, které sportovním, tedy spíše okrajovým modelům příliš nepřejí. Za téměř 10 let působení předchozí generace se prodalo přes 200 tisíc kusů, proto nefalšovaný sporťák dostal zelenou i v podobě nové generace.

Doporučeno
Škoda poprvé v historii představuje oblíbenou verzi Sportline pro model Octavia Škoda poprvé v historii představuje oblíbenou verzi Sportline pro model Octavia 9. dubna 2021 17:23

A co víc, Toyota na rozdíl od Subaru plánuje s novým GR 86 přijít i na evropský trh, zatímco BRZ se k nám (zatím?) nechystá. Pochopitelně, důvodem jsou emisní normy, no a Toyota si s plejádou hybridních aut přece jen může dovolit vyskakovat s počiny tohoto druhu o něco více.

Toyota, GR 86,
Zdroj: Toyota

Na pohled jsou sourozenecké modely téměř identické, rozdíl je de facto jen v předním nárazníku. Tvar předních i zadních světel je stejný, akorát jejich grafika je v GR 86 decentně pozměněna. Oba modely Toyobaru jsou proto nově ještě příbuznější a platí to i z technické stránky.


Pod kapotou novinky je identický atmosférický 2,4litrový čtyřválec s výkonem 173 kW / 235 koní a točivým momentem 250 Nm. GR 86 dokáže mezigeneračně pokořit stovku o přibližně sekundu rychleji – 6,3 s. Samozřejmě, poháněna jsou výhradně zadní kola, na která přenáší sílu šestistupňová manuální převodovka. Za příplatek však bude možné zvolit i šestistupňový automat.


Neméně důležitou informací je samotná hmotnost, která je na úrovni jen 1 270 kilogramů. Do velké míry za to může početně zastoupený hliník na karoserii. Nová Toyota GR 86 má na domácí japonský trh vstoupit na podzim tohoto roku, krátce nato by se měla ukázat i v našich končinách. Do jaké míry bude evropská specifikace odlišná, zatím nevíme. Již nyní je však jasné, že opět půjde o cenově velmi přijatelný sporťák. Předchůdce se totiž na našem trhu prodával za něco kolem 700 až 800 tisíc korun.

Toyota, GR 86,Toyota, GR 86,Toyota, GR 86,Toyota, GR 86,
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse