Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2021 15:04
Čas čtení 0:54
Ondřej Jarůšek

Koalice Pirátů a STAN první, ANO druhé. ČSSD by se do Sněmovny nedostala

Koalice Pirátů a STAN první, ANO druhé. ČSSD by se do Sněmovny nedostala
Zdroj: Česká pirátská strana
POLITIKA
Uložit Uložené

Takto vypadá březnový průzkum agentury Kantar CZ.

Podle březnového průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi by ve volbách vyhrála koalice Pirátů a STAN. Znovu se tak potvrdil trend, který ukazovaly i poslední průzkumy. ANO by skončilo druhé. V případě modelu bez koalic by však ANO dominovalo.

V modelu, který počítá s ohlášenými koalicemi, by pro Piráty a STAN hlasovalo 30 procent lidí. Hnutí ANO Andreje Babiše by skončilo druhé s 23,5 procenty a následovala by koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s 19 procenty.

ivan bartoš piráti
Zdroj: Česká pirátská strana

SPD Tomia Okmaury by získalo 12 % a skončilo by tak na čtvrtém místě. Hranici 5 % by s odřenýma ušima splnili i komunisté. To se však nedá říct o ČSSD, která v průzkumu obdržela jen 3 %.

Do Sněmovny by se také nedostala koalice Trikolóra, Svobodní a Soukromníci (2,5 %) nebo Přísaha (2 %).

V modelu bez koalic by první místo patřilo hnutí ANO, které průzkumu získalo 22,5 procenta. Piráti by skončili druzí s rovnými 20 procenty. Kromě ČSSD by se v tomto modelu do Sněmovny nedostala ani strana KDU-ČSL.

Metodologie předvolebního výzkumu společnosti Kantar CZ

> Průzkum probíhal ve dnech 25. 3. až 1. 4. 2021 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
> Statistická chyba volebního modelu s koalicemi se v pohybuje v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
> Březnová vlna projektu Trendy Česka byla podrobena nezávislé kontrole od Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR.
Domů
Sdílet
Diskuse