Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2021 13:34
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Podnikatel, který měl zmizet v pražské Sapě, svůj únos nafingoval. Policie případ odložila

Podnikatel, který měl zmizet v pražské Sapě, svůj únos nafingoval. Policie případ odložila
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Proč se chtěl Jan Vaculík ztratit z veřejného života, policie zatím neví.

Případ „uneseného“ podnikatele Jana Vaculíka z Blanenska se i po jeho nalezení komplikuje. Policie totiž zjistila, že unesen nebyl. Podle informací CNN Prima NEWS měl Vaculík svůj únos v pražské Sapě nafingovat sám. Motiv jeho jednání je ale bezpečnostním složkám stále neznámý.

Doporučeno
Podnikatel, který zmizel v pražské Sapě, se našel Podnikatel, který zmizel v pražské Sapě, se našel 5. května 2021 15:47

Médii v posledních dnech proletěla zpráva o podnikateli Janu Vaculíkovi z Černé Hory na Blanensku, který měl zmizet v pražské vietnamské tržnici Sapa. Policisté věděli, že si podnikatel v pondělí 26. dubna měl v Praze domluvit schůzku, kam měl přicestovat ve svém Porsche Cayenne. Bezpečnostní složky nakonec opravdu jeho auto v Sapě našli; vůz byl otevřený a uvnitř něj byly podnikatelovy osobní věci.

Další světlo do případu vneslo vyjádření policie. „Ve středu ráno byl pětapadesátiletý pohřešovaný muž nalezen na Vysočině a je v pořádku. Po vypátrání byl muž vyslechnut a na základě veškerých zjištěných skutečností kriminalisté prvního oddělení krajského ředitelství hlavního města Prahy zjistili, že se muž nestal obětí žádného trestného činu související s jeho zmizením,“ uvedla mluvčí policie Violeta Siřišťová.

„Důrazně se ohrazujeme proti spekulacím v médích o možném zapojení vietnamské komunity a pražské tržnice v Libuši do případu zmizení pětapadesátiletého muže,“ dodala mluvčí. O pražské Sapě se totiž mluví jako o místě, kde se někdy osoby ztrácí. A podle zjištění CNN Prima NEWS toho chtěl podnikatel využít.

Doporučeno
V pražské Sapě zmizel podnikatel z Blanenska. Zbylo po něm jen Porsche a osobní doklady V pražské Sapě zmizel podnikatel z Blanenska. Zbylo po něm jen Porsche a osobní doklady 30. dubna 2021 10:29

Se svázanýma rukama prosil o pomoc

Muž byl podle redakce Krimi zprávy nalezen na Havlíčkobrodsku. Údajně měl u silnice se svázanýma rukama žádat o pomoc řidiče, který kolem něj projížděl. Muž pak následně zavolal policii. Když ale „oběť únosu“ policisté vyslechli, vyšlo najevo, že jej nikdo neunesl. Podnikatel se chtěl nejspíše vytratit z veřejného života, a proto si všechno naplánoval. Z velkou pravděpodobností se inspiroval pověrami o zmizelých lidech právě v Sapě, a přišlo mu to vhod.

Proti podobným mýtům se ohradili provozovatelé Sapy. „My jsme velmi rádi, že se pán našel, a že je úplně zdravý. Velmi nás mrzí, že jsme byli takto využiti. Sapa vždy spolupracovala s policií a s úřady,“ uvedl zástupce provozovatele tržnice Anh Tuan Nguyen.  Motiv, proč se chtěl podnikatel dostat pryč z veřejného života, je i přes dotazy CNN Prima NEWS neznámý. 

Domů
Sdílet
Diskuse