Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2021 v 15:57
Čas čtení 1:36
Martin Mičuda

Cupra představuje svůj první elektromobil. Bratr modelu ID.3 má sportovnější šmrnc a 231 elektrických koní

Cupra představuje svůj první elektromobil. Bratr modelu ID.3 má sportovnější šmrnc a 231 elektrických koní
Zdroj: Cupra
TECH
Uložit Uložené

Elektrický Born vsadil na atraktivnější křivky a vyšší výkon.

Už v době představení elektrické ID.3 od značky Volkswagen bylo veřejně známo, že dříve či později se na scéně objeví i její sourozenec od Cupry. Španělská sportovní odnož značky Seat totiž už tehdy oznámila, že právě Born bude prvním plně elektrickým modelem v jejím portfoliu.

Cupra Born už na první pohled netají svůj původ. Základní architektura MEB i její charakteristicky vyšší stavba karoserie totiž pochází z modelu ID.3. Oba konce elektromobilu jsou přizpůsobeny současnému designovému směřování značky, díky čemuž Born vystupuje značně atraktivnějším i sportovnějším dojmem.

Cupra, Born
Zdroj: Cupra

Vpředu má, na rozdíl od Volkswagenu, elektrický Born členitější a sportovnější nárazník s většími naznačenými otvory a měrnou strukturou. Nechybí měděné detaily a zajímavý modravý lak. Full-LED světla jsou opticky propojena úzkým pásem, kde se objevil nápis Cupra, zatímco na kapotě je rozměrné logo značky.

Doporučeno
Audi osvěžilo své portfolio. Modely A1, A4, A5, Q7 a Q8 mohou být nyní vizuálně sportovnější Audi osvěžilo své portfolio. Modely A1, A4, A5, Q7 a Q8 mohou být nyní vizuálně sportovnější 22. května 2021 v 17:45

S rozměry 4 322 x 1 809 x 1 537 milimetrů je Born nižší a delší než ID.3, rozvor náprav však zůstává stejný – 2 765 milimetrů. Z profilu jsou odlišnosti jen v estetickém ztvárnění zadního sloupku, naopak vzadu už nemohou chybět propojená LED světla s velmi efektní grafikou. Vrcholem v nabídce jsou až 20" dvoubarevné disky, ale nutno podotknout, že Cupra nabízí širší pneumatiky, které mohou mít až 235 milimetrů.

Palubní deska Born je o něco konvenčnější, ale dostává jakýsi futuristický nádech. Přímo na sloupku řízení jsou totiž malé digitální budíky, zatímco centrem minimalistické palubky je volně stojící 12" dotykový displej. I Born získal revoluční head-up displej s prvky rozšířené reality. Drtivá většina fyzických ovládacích prvků se vytratila, nahradili je displejem a pod ním umístěnými dotykovými plochami.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse