Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2021 v 16:20
Čas čtení 0:53
Vojtěch Vanda

Řidiči s sebou nebudou muset nosit řidičák, bude stačit občanka

Řidiči s sebou nebudou muset nosit řidičák, bude stačit občanka
Zdroj: Pirátská strana/Aleš Vopat
NEWS
Uložit Uložené

Návrh Pirátské strany na vytvoření digitalizačního balíčku DEPO posvětil Senát, a tuto verzi Sněmovna schválila.

Digitalizační balíček DEPO, směřující k větší digitalizaci služeb státní správy, byl ve čtvrtek schválen Poslaneckou sněmovnou. Návrh Pirátské strany například zahrnuje i možnost nemuset s sebou nosit řidičský průkaz při řízení. Nově bude stačit pouze občanka. K tomu bylo prosazeno i zveřejňování všech veřejně přístupných informací ze státních registrů.

Doporučeno
Poslanci rozhodli. Ženy si budou moci vybrat, zda chtějí u příjmení příponu -ová Poslanci rozhodli. Ženy si budou moci vybrat, zda chtějí u příjmení příponu -ová 2. června 2021 v 13:00

„Schválení tohoto balíčku znamená další velký krok v digitalizaci veřejné správy. Zákon umožní například efektivnější sdílení údajů mezi úřady, lepší pravidla pro kyberbezpečnost, větší možnosti při vyřizování úředních záležitostí přes internet, snadnější zřízení datové schránky i usnadnění poskytování sociálních služeb na dálku,“ uvedl již dříve zpravodaj návrhu Ondřej Profant (Piráti).

Piráti si od digitalizačního balíčku slibují i lepší internetovou komunikaci mezi státními institucemi a obcemi mezi sebou i mezi samosprávami a občany. Profant dříve zmínil, že v rámci digitální komunikace nebude potřeba elektronických podpisů, ale bude stačit například jen přihlášení elektronickou identitou. 

Domů
Sdílet
Diskuse