Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2021 14:56
Čas čtení 0:46
Ondřej Jarůšek

VIDEO: Letecké záběry ukazují, jakou pohromu tornádo napáchalo. Pás škod je dlouhý 26 kilometrů

VIDEO: Letecké záběry ukazují, jakou pohromu tornádo napáchalo. Pás škod je dlouhý 26 kilometrů
Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje
NEWS TORNÁDO NA JIŽNÍ MORAVĚ
Uložit Uložené

Síla přírodního živlu byla obrovská.

Amatérská meteorologická společnost ve spolupráci s ČHMÚ provedla leteckou dokumentaci oblasti, kterou ve čtvrtek večer zasáhly silné bouřky a ničivé tornádo. To za sebou zanechalo obrovské škody, vyžádalo si pět lidských obětí a mnoho rodin se doslova během pouhých pár minut ocitlo bez střechy nad hlavou.

Doporučeno
VIDEO: Záběry z dronů ukázaly, jak ničivé tornádo na Moravě doopravdy bylo. Moravská Nová Ves byla srovnána se zemí VIDEO: Záběry z dronů ukázaly, jak ničivé tornádo na Moravě doopravdy bylo. Moravská Nová Ves byla srovnána se zemí 25. června 2021 17:12

Podle výsledků měření je pás škod dlouhý celkem 26 kilometrů a široký je 100 až 700 metrů, uvedla na Twitteru Česká televize. To, jakou spoušť po sobě přírodní živel zanechal, zobrazují i záběry z policejního dronu, které byly zveřejněny již včera.

V reakci na přírodní pohromu, která zastihla obce na jižní Moravě, se rychle zvedla masivní vlna solidarity napříč celou republikou. Lidé přispívají postiženým oblastem, jak jen mohou. Do pomoci se zapojilo i několik firem či známých osobností. Zapojit se přitom může každý, v tomto článku jsme sepsali, jak je možné lidem ze zasažených obcí pomoci.

Doporučeno
Sbírka pro Moravu: Pomoc pro obce zasažené tornádem je obrovská, policie ale prosí dobrovolníky, aby přicházeli pěšky Sbírka pro Moravu: Pomoc pro obce zasažené tornádem je obrovská, policie ale prosí dobrovolníky, aby přicházeli pěšky 26. června 2021 12:08

Na jižní Moravě následky tornáda aktuálně odstraňuje asi 1 200 hasičů, na místo se sjíždí také dobrovolníci. Doprava na Hodonínsku však kolabuje a policie proto žádá, aby lidé přicházeli pěšky. 

Prezident Miloš Zeman na místo v pátek vyslal Hradní stráž, aby s odstraněním následků přírodního živlu pomohla. V sobotu večer by se měl prezident k události vyjádřit v televizním projevu.

Domů
Sdílet
Diskuse