Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. července 2021 13:54
Čas čtení 1:04
Radim Šlechta

Generál Petr Pavel potvrdil zájem o kandidaturu na prezidenta. Odradit by jej mohly prý jen zdravotní důvody

Generál Petr Pavel potvrdil zájem o kandidaturu na prezidenta. Odradit by jej mohly prý jen zdravotní důvody
Zdroj: Spolu silnější/propagační materiál/volně k užití
POLITIKA
Uložit Uložené

Bývalý předseda vojenského výboru NATO potvrdil svůj zájem o kandidaturu na prezidenta. Své desatero proti krizi chce ale zavést ještě před kampaní.

Generál Petr Pavel potvrdil zájem o kandidaturu do funkce prezidenta republiky. Oficiální kandidaturu ještě neoznámil, avšak v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že ho od ní mohou odradit už jen zdravotní problémy. 

Minulý týden zveřejnil desatero proti krizi, díky kterému by podle něj Česká republika měla v budoucnu lépe zvládat nečekané situace, jako je právě pandemie nebo přírodní katastrofy. O tomto souboru pravidel někdejší předseda vojenského výboru NATO prohlásil, že se může stát i součástí kampaně ve volbě hlavy státu.

Oficiálně svou kandidaturu ještě neoznámil, avšak v rozhovoru uvedl, že by se boje o funkci vzdal, jen v případě zdravotních důvodů svých nebo rodinných. „Takové věci by určitě měly velký vliv. Ale žádné další důvody si nedovedu představit.“

V současnosti se chce bývalý armádní generál zaměřit na to, aby jeho systém protikrizové ochrany dostal mezi aktuálně zvolené politiky. Sejít se má s lídry a bezpečnostními odborníky jednotlivých stran. Navrhne jim, aby jím vypracované body sami zapracovali do programového prohlášení vlády po říjnových volbách.

„Boj s poslední krizí provázel chaos, nesrozumitelnost, zbytečné utrácení, soudní spory o platnost opatření. Nakonec jsme to až doteď nějak zvládli, ale za cenu velikých ztrát, obrovských nákladů a jen díky mimořádnému nasazení lidí. Systém protikrizové ochrany, vychází z analýzy a vyhodnocení průběhu poslední krize a nabízí změny, které posílí systém na úkor chaosu a improvizace. A to v každé krizi, nejen pandemické," říká Pavel.

V desateru proti krizi Pavel jako klíčové body uvádí znalost hrozeb, aktualizované scénáře, digitalizaci, dobré zásobování a koordinaci, strategickou komunikaci, transparentní financování, sjednocenou legislativu, angažovanost občanů a kvalitní vztahy se spojenci. Na systému se podílel například Petr Smejkal, Rastislav Maďar nebo Tomáš Šebek.

Domů
Sdílet
Diskuse