Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2021 18:49
Čas čtení 0:37
Radim Šlechta

Otcovská dovolená se prodlouží na dva týdny

Otcovská dovolená se prodlouží na dva týdny
Zdroj: Pixabay/PublicDomainPictures/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Poslanci dnes schválili prodloužení otcovské dovolené na 14 dní. Měnila se také novela zákona o dětských skupinách.

Poslanci schválili zákon o zmírnění podmínek pro získání ošetřovatelského volna. Vedle toho prodloužili i dobu tzv. otcovské dovolené. Ta původně trvala jenom týden, nyní ji poslanci prodloužili na dva. Informovala o tom ČT24.

V čele návrhu stála poslankyně Olga Richterová z Pirátů. Návrh o prodloužení otcovské dovolené na čtrnáct dní podpořila i skupina poslanců z KDU-ČSL, STAN, ANO, SPD a TOP 09.

V současnosti si otec potomka může vybrat týden dovolené, kdy, pokud jej odvádí, čerpá z nemocenského pojištění až do výše 70 % svého příjmu. Toto volno se zpravidla čerpá během šestinedělí, kdy má otec lepší možnost podílet se na chodu domácnosti a péči o dítě. 

Podle poslanců má navýšení otcovského volna lidem umožnit lépe plnit tuto úlohu. Podle autorů novely se tak navíc začlení evropské směrnice do českého práva.

Kromě prodloužení otcovského volna se zároveň plánují zmírnit podmínky pro získání volna ošetřovatelského. Sněmovna také upravila novelu zákona o dětských skupinách. Ty se na jesle měnit nebudou a zůstanou dostupné i starším dětem. 

Domů
Sdílet
Diskuse