Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2021 9:24
Čas čtení 1:41
Adam Smeták

Klimatický summit COP26 skončil ústupkem Indii a Číně. Namísto konce uhlí nás čeká jeho „odklon“

Klimatický summit COP26 skončil ústupkem Indii a Číně. Namísto konce uhlí nás čeká jeho „odklon“
Zdroj: Flickr/UN Climate Change/volně k užití
NEWS COP26
Uložit Uložené

Všech 197 států světa se v sobotu shodlo na finálním znění dohody klimatického summitu v Glasgow.

Po dvou týdnech jednání se téměř 200 zemí světa v sobotu shodlo na společném znění dohody o dalším postupu v boji proti klimatickým změnám. Na konferenci COP26 se státy shodly na postupném odklonu od uhlí jako zdroje pro výrobu elektřiny. V původním znění dohody mělo být uhlí zcela zavrženo, ale na nátlak Číny a Indie byla formulace závazku nakonec zmírněna a mělo by tedy dojít pouze k „omezení“ jeho užívání.

Vyjednávač za EU Frans Timmermans dohodu označil za „historickou“. K ústupkům přijatým kvůli Indii a Číně měl ale silné výhrady. Podobně kritické hlasy zněly i ze stran menších států, které cítily menší váhu svého slova. Kriticky se ozvaly i zástupci ostrovních států, kteří měli obdobný pocit, přestože klimatická krize je zasáhne více než většinu ostatních zemí. 

Doporučeno
„Strčte si klimatickou krizi do zadku!“ vzkazují aktivisté politikům na summitu COP26. Je však šance, že zachrání planetu? „Strčte si klimatickou krizi do zadku!“ vzkazují aktivisté politikům na summitu COP26. Je však šance, že zachrání planetu? 5. listopadu 2021 16:30
Domů
Sdílet
Diskuse