Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. listopadu 2021 8:33
Čas čtení 1:11
Ema Stanovská

První plovoucí město na světě se do roku 2025 stane realitou. Bude soběstačné a odolné vůči přírodním katastrofám

První plovoucí město na světě se do roku 2025 stane realitou. Bude soběstačné a odolné vůči přírodním katastrofám
Zdroj: Oceanix
NEWS JIŽNÍ KOREA
Uložit Uložené

Město Busan podepsalo po letech diskusí dohodu s architektonickou společností OCEANIX a Programem OSN.

Vize o prvním plovoucím městě světa se po letech „fantazírování“ naplní. Město se bude nacházet u pobřeží Jižní Koreje a bude sestávat z několika ostrovů ukotvených na mořském dně. Elektřinu si bude tvořit výhradně ze solárních panelů na střechách budov, zajistí si také lokálně vypěstované plodiny a pitnou vodu. Informuje o tom Daily Mail.

O vybudování takové inovativní aglomerace dlouhá léta diskutují architekti a inženýři spolu s OSN. Převést tyto vize do reality ale nebylo jednoduché, protože místní samosprávy nebyly ochotny podepsat takové ambiciózní návrhy.

Minulý týden ve čtvrtek (18. listopadu) ale nastal průlom, kdy jihokorejské město Busan podepsalo dohodu s architektonickou společností OCEANIX a Programem OSN pro lidské osídlení. Podle původních návrhů by toto město mohlo být odolné vůči přírodním katastrofám včetně záplav, tsunami a hurikánů páté kategorie, píše Business Insider.

Město bude mít kapacitu 10 tisíc obyvatel a rozlohu 75 hektarů. Podle architektů je navrženo tak, aby časem „rostlo, transformovalo se a organicky se přizpůsobovalo okolním podmínkám“.

Nové město bude prototypem, na jehož základě se možná v budoucnu vytvoří další. Mělo by se tak pomoci „odlehčit“ přelidněná pobřežní města. OCEANIX bude v nejbližší době spolupracovat s místními projektanty a společně navrhnou podobu, která se bude nejlépe hodit na toto místo. Výsledky budou prezentovány u kulatého stolu OSN v dubnu.

Domů
Sdílet
Diskuse