Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2021 13:30
Čas čtení 0:50
Ondřej Jarůšek

Vyhlášku o povinném očkování nový ministr zdravotnictví zruší, řekl šéf lidovců Marian Jurečka

Vyhlášku o povinném očkování nový ministr zdravotnictví zruší, řekl šéf lidovců Marian Jurečka
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Podle šéfa lidovců není vyhláška v současné podobě akceptovatelná.

Vyhláška o povinném očkování není pro budoucí vládní koalici akceptovatelná. Uvedl to předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, podle kterého ji Vlastimil Válek, kandidát na nového ministra zdravotnictví, zruší. „Budoucí ministr zdravotnictví to zruší. Tuto vyhlášku za budoucí koalici není možné přijmout a akceptovat,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. 

nepoužívat
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Podle končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by měla vyhláška o povinném očkování pro osoby nad 60 let a pro profese, kam patří například policisté, ozbrojené složky, hasiči, zdravotníci či osoby pracující v sociální péči, vyjít příští týden.

Vojtěch si je vědom toho, že příští vláda může vyhlášku změnit nebo zrušit, podle něj by to ale byla chyba. „Jestli budoucí vláda vyhlášku změní, to už samozřejmě bude na ní. Samozřejmě to klidně udělat může, je to v její kompetenci. Za nás jsme přesvědčeni o tom, že je to v tuto chvíli správná cesta,“ řekl Vojtěch.

Doporučeno
Vyhláška o povinném očkování vyjde příští týden. Týkat se bude seniorů i některých profesí, nová vláda ji může změnit Vyhláška o povinném očkování vyjde příští týden. Týkat se bude seniorů i některých profesí, nová vláda ji může změnit 3. prosince 2021 17:10

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) považuje vyjádření Mariana Jurečky, podle kterého se má vyhláška zrušit, za „bezbřehý populismus“. Informoval o tom Deník N.

Podle šéfa lidovců a Anticovid týmu však vyhláška v této podobě není vhodné řešení pandemie. „Plošně to zavádět nechceme, napřed chceme slyšet od lékařských organizací, že tu je většinový názor, že chtějí povinné očkování. Fakt nepůjdeme cestou plošných nařízení,“ dodal Jurečka.

Domů
Sdílet
Diskuse