Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2021 17:11
Čas čtení 1:24
Viktor Kniš TASR

Balancujete na hranici války. Rusko zvedá varovný prst směrem k NATO

Balancujete na hranici války. Rusko zvedá varovný prst směrem k NATO
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Náměstek ruského ministra zahraničních věcí konstatoval, že kroky NATO jsou čím dál provokativnější.

Rusko může přijmout nová opatření k zajištění své bezpečnosti, pokud Spojené státy a jejich spojenci budou pokračovat v provokativních akcích a budou ignorovat požadavek Moskvy na záruky, které by zabránily rozšíření NATO na Ukrajinu, uvedl v sobotu náměstek ruského ministra zahraničních věcí Sergej Riabkov.

Rozšiřují hranice toho, co je možné

Podle agentury AP prohlášení Riabkova v rozhovoru pro agenturu Interfax přišlo den poté, co Moskva předložila návrhy bezpečnostních dokumentů požadujících, aby NATO neumožnilo členství ve svých řadách Ukrajině a jiným bývalým sovětským zemím a aby zrušilo hromadění svých sil ve střední a východní Evropě.

Doporučeno
Rusko zavedlo podivné pravidlo pro cizince. Každé tři měsíce se musí nechat otestovat na HIV, lepru, syfilis či drogy Rusko zavedlo podivné pravidlo pro cizince. Každé tři měsíce se musí nechat otestovat na HIV, lepru, syfilis či drogy 17. prosince 2021 19:25

Podle AP jde o odvážná ultimáta, která téměř jistě USA a jejich spojenci odmítnou. „Rozšiřují hranice toho, co je možné,“ uvedl Riabkov pro Interfax v odpovědi na otázku o hrozbě nových přísných sankcí vůči Moskvě ze strany Západu.


„Neuvažují však nad tím, že se postaráme o naši bezpečnost a budeme jednat způsobem podobným logice NATO a zároveň dříve či později začneme rozšiřovat hranice toho, co je možné. Najdeme všechny nezbytné způsoby, prostředky a řešení potřebná k zajištění naší bezpečnosti,“ řekl Riabkov. Neupřesnil však, jaké kroky může Rusko podniknout, pokud Západ odmítne jeho požadavky.

Balancování na hranici války

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek podle AP zdůraznil, že jakékoli bezpečnostní rozhovory s Moskvou budou muset brát v úvahu obavy Aliance a zapojit do řešení situace Ukrajinu a další partnery. Bílý dům podobně uvedl, že o návrzích diskutuje se svými spojenci a partnery, ale poznamenal, že všechny země mají právo určovat si svou budoucnost bez vnějšího zasahování.


Riabkov konstatoval, že kroky NATO jsou stále provokativnější, a popsal je jako „balancování na hranici války“. Dodal, že Rusko chce slyšet odpověď Západu předtím, než přijme opatření. „Nechceme konflikt. Chceme dosáhnout dohody na rozumném základě,“ vysvětlil.


„Před provedením jakýchkoli závěrů, co dělat dál a jaké kroky by mohly být podniknuty, se musíme ujistit, že odpověď je záporná. Doufám, že odpověď bude relativně konstruktivní a zapojíme se do rozhovorů,“ uvedl Riabkov.


Podle jeho slov rozmístění jednotek NATO v blízkosti Ruska – v regionech Baltského a Černého moře – narušuje hlavní bezpečnostní zájmy Ruska a „nikdo by neměl podceňovat odhodlání Moskvy při ochraně jejích národních bezpečnostních zájmů“.

Domů
Sdílet
Diskuse