Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2021 19:25
Čas čtení 0:44
Kamila Šebestová TASR

Rusko zavedlo podivné pravidlo pro cizince. Každé tři měsíce se musí nechat otestovat na HIV, lepru, syfilis či drogy

Rusko zavedlo podivné pravidlo pro cizince. Každé tři měsíce se musí nechat otestovat na HIV, lepru, syfilis či drogy
Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Tento příkaz se nebude týkat dětí mladších šesti let, diplomatů a občanů Běloruska.

Kreml zavádí nová pravidla – cizinci se budou muset nechat každé tři měsíce otestovat. Nejde ovšem jen o test na koronavirus.

Od cizinců, kteří v Rusku pobývají déle než tři měsíce, se bude vyžadovat, aby každé čtvrtletí absolvovali komplexní lékařské vyšetření. Jeho součástí budou i testy na HIV, syfilis, tuberkulózu, lepru, drogy a covid-19

Doporučeno
10 let od úmrtí Václava Havla: „Jeho příběh ukazuje, že ideály patří do politiky,“ vzpomíná na něj Zuzana Čaputová 10 let od úmrtí Václava Havla: „Jeho příběh ukazuje, že ideály patří do politiky,“ vzpomíná na něj Zuzana Čaputová 18. prosince 2021 17:05

Budou také muset předat úřadům otisky prstů a biometrické údaje. Je sporné, proč chce vláda v čele s Vladimirem Putinem prosadit takovou přísnou kontrolu cizinců.

Kreml tvrdí, že ruský prezident podporuje co nejpříznivější podmínky pro zahraniční podniky, investory a zahraniční specialisty. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov však připomněl, že „existují určitá pravidla“.

Proti tomuto rozhodnutí se vzbouřila ruská komunita podnikatelů. Protestují proti němu i zahraniční obchodní organizace, které sídlí v Rusku, včetně Americké obchodní komory a Asociace evropských podniků. Podle Interfaxu byla nová pravidla přijata „nejednoznačně“.

V Rusku žijí i statisíce migrujících pracovníků z bývalých států Sovětského svazu ve střední Asii, které tato změna výrazně ovlivní.

Ruské ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že testy by se nemusely provádět každé tři měsíce. V zákoně je však tato lhůta stanovena a test má platnost jen tři měsíce.

Domů
Sdílet
Diskuse