Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2021 18:33
Čas čtení 0:47
Eduard Starkbauer

Ruský mladík, který opilý močil na památník veterána z druhé světové války, půjde na 4 roky za mříže

Ruský mladík, který opilý močil na památník veterána z druhé světové války, půjde na 4 roky za mříže
Zdroj: Usnpash/Tingey Injury Law Firm/volně k užití
NEWS RUSKO
Uložit Uložené

Prokurátor požadoval o jeden rok více. 19letý mladík u soudu činu litoval.

K incidentu, během něhož 19letý Matvey Yuferov močil na portrét veterána z druhé světové války v moskevském okrese Izmailovo, došlo přesně před měsícem. Během aktu se mladík nahrával na telefon a video později uveřejnil na internet.

Doporučeno
Rusko stahuje 10 tisíc vojáků z hranice s Ukrajinou Rusko stahuje 10 tisíc vojáků z hranice s Ukrajinou 25. prosince 2021 16:25

Zákon, na jehož základě stráví mladík nejbližší čtyři roky za mřížemi v Rusku, platí teprve od března letošního roku. Byl přijat po zatčení Alexeje Navalného za údajné pomluvy ruského válečného veterána.

Navalnyj byl odsouzen během kontroverzního procesu poté, co na Twitteru uveřejnil tweet s videem. V něm podle DW mluvili různí řečníci o změně ruské ústavy, která prý umocňuje Putinovu mocenskou pozici. 95letý válečný veterán z druhé světové války ho tehdy obvinil, že video a Navalného komentáře přispěly ke zhoršení jeho zdravotního stavu.

Portál dailystar.co.uk upozorňuje na relativně krátké trvání soudního procesu, který již po měsíci konstatoval znesvěcení symbolu vítězství nad nacismem. Prokurátor původně požadoval maximální 5letý trest. Soud nakonec rozhodl, že Yuferov „vykonal čin, kterým poskvrnil památku obránců naší otčiny“. Mladík svého činu u soudu litoval, tvrdil, že byl opilý a řekl, že nesdílí ani nikdy nesdílel nacistické přesvědčení.

Domů
Sdílet
Diskuse