Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2021 12:12
Čas čtení 1:21
Ilona Hobzová

Ladislav Dušek: Omikron v lednu ovládne Česko

Ladislav Dušek: Omikron v lednu ovládne Česko
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
NEWS KORONAVIRUS OMIKRON
Uložit Uložené

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky to řekl deníku Právo.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška budou v následujících dvou týdnech počty nakažených i hospitalizovaných klesat. V dalším průběhu ledna ale varianta omikron Česko zcela ovládne. Dušek to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Omikron tu je a šíří se, v lednu ovládne Česko

Počty hospitalizovaných v posledních dnech klesly, podle Duška za to může menší množství příjmů do nemocnic, hodně propuštěných pacientů před Vánoci a během svátků a také to, že během Vánoc některé nemocnice nestíhaly zadávat v reálném čase data o všech hospitalizacích. 

„Teď došlo k jejich zadání a příjem pacientů bohužel zase narostl. Hned po svátcích se příjem vrátil do výše asi 400 pacientů denně. Na JIP se to číslo pohybuje jako předtím, tedy mezi 60 až 70 denně,“ řekl Dušek.

Omikron nevyhnutelně a poměrně rychle vytlačí deltu, bude to jen otázka týdnů. Už na přelomu ledna a února by měl tedy být dominantní variantou.

Přestože mírný sestupný trend bude podle něj v následujících dvou týdnech pokračovat, v další části ledna nevyhnutelně nastoupí varianta omikron a zcela vytlačí deltu„V tuto chvíli může omicron představovat možná desetinu celkového počtu nákaz. Někdy kolem 5. až 10. ledna by mohl překonat hodnotu 25 procent a pak začne růst velmi prudce,“ myslí si šéf ÚZIS.

Domů
Sdílet
Diskuse