Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2021 19:20
Čas čtení 1:07
Radim Šlechta

Zvýšení příspěvků na bydlení i program pro podnikatele. Takto vláda řeší dopady energetické krize

Zvýšení příspěvků na bydlení i program pro podnikatele. Takto vláda řeší dopady energetické krize
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS PETR FIALA
Uložit Uložené

Vláda na středečním jednání schválila nová opatření, která mají kompenzovat zvýšené náklady na energie.

V souvislosti s tím, jak v příštím roce poroste cena energií, kabinet Petra Fialy z koalice SPOLU přišla se sadou opatření. Odsouhlasila je na středečním zasedání. Podle vlády by lidem mohly pomoci příspěvky na bydlení, které by měly dosáhnout výše až 2147 korun. Využít budou lidé moci také mimořádnou pomoc a podnikatelům se rozšíří program Záruka.

Doporučeno
Třetí dávka očkování bude i pro lidi nad 18 let. Firmy budou muset testovat všechny včetně očkovaných Třetí dávka očkování bude i pro lidi nad 18 let. Firmy budou muset testovat všechny včetně očkovaných 29. prosince 2021 15:59

Vláda v příštím roce nebude volit plošná opatření, která lidem pomohou. Chce prý pomáhat adresně. Podle Fialy tento krok zatíží rozpočet méně a využijí jej lidé, které energetická podoba skutečně postihla.

Ve středu 5. ledna bude vládě předložena novela zákona, která by měla počítat s příspěvkem na bydlení ve výši od 1120 korun do 2147 korun. Jeho výše se bude odvíjet podle počtu osob v domácnosti a druhu bydlení. Vládě zároveň umožňuje tento příspěvek zvýšit, pokud by náklady na energii ještě stouply. Do pravidelných částek normativních nákladů na bydlení se ale nárůst cen energií nedá promítnout.

Jednorázová pomoc a program pro podnikatele

Mimo příspěvek na bydlení lze využít také jednorázové pomoci rodinám, které se vlivem energetické krize dostaly do hmotné nouze. Pomoc pro ni bude představovat příspěvek na vyrovnání nedoplatků v momentě, kdy domácnost přešla v dodávkách energií na standardní produkt. Zároveň musí předložit vyučtování záloh za období, kdy přešla k dodavatelům poslední instance.

Program Záruka se zároveň rozšířil o produkt Vynucená změna dodavatele energie. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou plánuje poskytovat záruky až do 80 % jistiny úvěru. Jeho výše přitom nemůže překročit dva miliony korun.

Doporučeno
„Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku 18. května 2023 20:49

Podnikatelé navíc musí doložit, že se jejich náklady na energie po 13. říjnu zvýšily alespoň o 100 %. O podporu mohou podnikatelé, kteří energie čerpají od dodavatelů poslední instance, požádat, jakmile uzavřou standardní smlouvy s novým dodavatelem.

Domů
Sdílet
Diskuse