Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2022 15:10
Čas čtení 1:25
Tímea Krauszová

Novak Djoković měl v prosinci koronavirus, jeho právníci argumentují, že by měl mít na Australian Open výjimku

Novak Djoković měl v prosinci koronavirus, jeho právníci argumentují, že by měl mít na Australian Open výjimku
Zdroj: TASR/AP
SPORT NOVAK DJOKOVIĆ
Uložit Uložené

Chtějí ho deportovat ze země, ale světový tenista se brání.

Světová jednička v tenisu Novak Djoković si takhle víkend určitě nepředstavoval. Je zavřený v hotelovém pokoji, který nemůže opustit, a už v pondělí ho chtějí vyhostit z Austrálie. Zrušili mu víza a nechtějí mu umožnit hrát na Australian Open, protože není očkován. Jeho právníci však možná našli východisko. Djoković podle soudních dokumentů v prosinci překonal covid, a tak by měl dostat výjimku z pravidla, že do země mohou vstoupit jen očkovaní cizinci, informuje BBC.

Doporučeno
Internet se směje Djokovićovi. Toto jsou nejlepší memes na účet tenisové hvězdy Internet se směje Djokovićovi. Toto jsou nejlepší memes na účet tenisové hvězdy 7. ledna 2022 19:05

Covid už má za sebou

Srbský tenista Novak Djoković se obrátil k soudu v Melbourne ve snaze zvrátit rozhodnutí o deportaci z Austrálie. Soud předběžným opatřením zabránil jeho okamžitému vyhoštění a Djoković bojuje o svou možnost zůstat v zemi a soutěžit. Již předložil nové dokumenty, které podle jeho právníků dokazují, že tenista neměl důvod myslet si, že ho do Austrálie nepustí. Podle všeho budou jeho právníci v pondělí u soudu apelovat na to, že došlo k několika byrokratickým chybám.

Srbský hráč dostal dočasná víza, ale ani ta neznamenají nekontrolovaný vstup. Podle současných pandemických opatření mohou do země vejít jen plně očkovaní lidé (se dvěma dávkami) nebo ti, kteří mají výjimku udělenou lékařem (tzv. zdravotní výjimka).

Podle BBC budou tvrdit, že při zrušení víz nepostupovaly úřady podle standardního protokolu (Djoković mimo jiné nedostal možnost reagovat nebo doplnit případné chybějící papíry). Dalším argumentem ve prospěch tenisty je, že mohlo dojít k nesprávnému výkladu toho, co vlastně znamená zdravotní výjimka (není jasné, zda do ní spadá i čerstvé překonání covidu).

Djoković je již dlouhodobě odpůrcem očkování. Výjimku mu udělily dvě nezávislé komise údajně proto, že v posledních 6 měsících překonal koronavirus. Jeho právníci již potvrdili, že měl pozitivní PCR test 16. prosince. Přesto mu však víza při příjezdu zrušili z důvodu, že konkrétní žádost, kterou jeho právníci podali, nebyla spojena se zdravotní výjimkou pro neočkované. A tak z letiště šel místo kurtu na hotel, ve kterém drží i nelegální migranty či uprchlíky.

K věci se už na Twitteru vyjádřila i australská ministryně sportu Viktória Jaala Pulford a ozřejmila, že v případě tenisty odmítají podpořit individuální žádost o vízum. Jeho účast na Australian Open 2022 je proto stále sporná. Podle pravidel tenisového turnaje musí být všichni hráči očkováni.

Domů
Sdílet
Diskuse